Pogledi Slovenije so se tokrat lotili povolilnih izzivov. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije so se tokrat lotili povolilnih izzivov. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar
Miro Cerar opozarja na nujnost usklajenosti vsebine in oblike slovenske politike. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Karel Erjavec
Janez Janša in Karel Erjavec se strinjata, da moramo določiti prednostne naloge države. Foto: MMC RTV SLO

Kučanu ne sežemo do kolen po prevarah.

Ljudmila Novak

Janković je navajen voditi, ko ima 51-odstotno večino. Tukaj je pa nima in tu je odlika dobrega politika.

Gregor Virant

Ustrezno vprašanje, sprašujejo pa ga tisti, ki niso nikoli volili SDS-a in ki stranko že od začetka pokopavajo.

Janez Janša na vprašanje, ali lahko SDS z njim na čelu sploh še zmaga volitve

»Med nami in Zoranom Jankovićem so velikanske konceptualne in programske razlike. In v eni uri in pol ni mogoče rešiti velikih programskih nesoglasij, zato bo potrebnega še zelo veliko časa. Imamo pogajalski tim, ki ga vodi Janez Šušteršič, in pričakovali smo, da se bomo pogovarjali o številkah, točko za točko. Vendar resnega pristopa s strani Pozitivne Slovenije zaenkrat še ni bilo,« je o svojih pogovorih z Jankovićem v začetku oddaje povedal Gregor Virant.
Janez Janša je v odgovoru na vprašanje, zakaj je vztrajal pri srečanju v DZ-ju, še enkrat ponovil, da je to nevtralno mesto in da nihče ne bi smel imeti težav pogovarjati se v DZ-ju. Zanikal je, da so zahtevali sestanek v prostorih SDS-a.

»Nisem želel na kavo v neko gostilno. Smo proti skritemu trgovanju in za preglednost. Razumem tiste, ki niso sedeli v poslanskih klopeh in nimajo teh izkušenj in Jankoviću tega ne zamerimo. Vendar časa ni več veliko in moramo hitro začeti pogajanja, pri katerih bi morali sodelovati tudi predstavniki ESS-ja,« je povedal Janša.
Na vprašanje, ali ima morda svojega naslednika, je odgovoril, da svojega naslednika vzgaja že dalj časa oz. je teh več.
Erjavca vlada ne mika več
Karl Erjavec (DeSUS) je pojasnil, da si ne želi več sodelovati v vladi. "Ni naš cilj imeti ministre. Janković je povedal, da ima zmagovalno ekipo in zakaj bi ga pri tem ovirali? Pripravljeni smo podpreti močno vlado, ki pa mora imeti jasen program," je dejal.
Slovenija po Erjavčevem mnenju potrebuje močno koalicijo in močno vlado, brez tega so bile te volitve nesmiselne, je prepričan. Dejstvo je, dodaja Erjavec, da so volivci dali največ glasov Pozitivni Sloveniji in na Jankoviću je odgovornost, da sestavi čim močnejšo vlado ali koalicijo. Če je ne bo, se bomo hitro znašli v situaciji, kot smo se letos spomladi, je še dejal.
Tudi Ljudmila Novak (NSi) meni, da so razlike v vrednotah in programu njihove in Jankovićeve stranke prevelike. "Pri Jankoviću gre tudi za navzkrižje interesov, česar pa on ne priznava. In jaz vedno pravim, da moramo politiki voditi s svojim zgledom," je dejala.
Pahor: Janković ni spremenil pogleda na vodenje države
Po besedah Boruta Pahorja bo o tem, ali bo SD sodeloval v koaliciji, odločalo to, ali bo stranka lahko sooblikovala politiko. "Če tega ne bo, je bolje, da ga podpremo in se pogajamo za reforme, kot da smo v vladi. Če bomo ocenili, da bomo sooblikovali, bomo v vlado šli," je svoje poglede na vstop v koalicijo razkril Pahor.
Težava je po njegovem mnenju v tem, da Janković državo vidi kot podjetje. "V državi so avtonomni sistemi, v katere se predsednik vlade ne sme vtikati. V podjetju taki sistemi so. Morda se bo tak pristop kratkoročno izkazal kot učinkovit, dolgoročno pa mislim, da je povsem napačen," je še dodal.
Če ne znamo sami, naj to naredi Bruselj
"Bojim se, da nam bodo vlado začeli voditi iz Bruslja. Ta trenutek se politika ne bi smela ustavljati pri državnem premoženju, to nas ne bo rešilo. To ni prioriteta," je prepričan Erjavec. Prioritete so po njegovem mnenju brezposelnost, zapiranje proračunske luknje in privabljanje tujih vlagateljev. "Če tega nismo sposobni narediti, potem je res bolje, da pridejo uradniki iz Bruslja in nam sestavijo proračun," je pribil.
Podjetnik Sandi Češko pri tem ocenjuje, da potrebujemo močno vlado, in to čim prej, saj v Evropi vladajo izredne razmere. Za Slovenijo je po njegovem mnenju ključno vprašanje, kam se bo vključila, če EU razpade.
Opozoril je, da lahko izgubimo politično kredibilnost, če bo vsaka stranka šla v pogajanja s figo v žepu. To nam lahko podraži kredite, ker bodo trgi izgubili zaupanje v nas.
Potrebna usklajena oblika in vsebina
Pomembno je, da se politika zaveda, da se uskladi vsebino in obliko, kajti ljudje potrebujejo verodostojno obliko, je poudaril pravnik Miro Cerar. "Treba je paziti, kaj je za javnost in kaj ni. Neke malenkosti, ki so dejansko nepomembne, če pridejo v javnost, lahko ustvarijo vtis, da gre za neko otroško igro in ne za resne pogovore," je ponazoril.


Kučanu ne sežemo do kolen po prevarah.

Ljudmila Novak

Janković je navajen voditi, ko ima 51-odstotno večino. Tukaj je pa nima in tu je odlika dobrega politika.

Gregor Virant

Ustrezno vprašanje, sprašujejo pa ga tisti, ki niso nikoli volili SDS-a in ki stranko že od začetka pokopavajo.

Janez Janša na vprašanje, ali lahko SDS z njim na čelu sploh še zmaga volitve