Janša meni, da v Sloveniji do zdaj še nismo imeli resne predvolilne kampanje. Foto: EPA
Janša meni, da v Sloveniji do zdaj še nismo imeli resne predvolilne kampanje. Foto: EPA
Matej Makarovič
Makarovič meni, da bi morala strategija pomladnih strank temeljiti predvsem na sodelovanju in ne izključevanju. Foto: BoBo

Ni politike brez obče človeških in, v slovenskem primeru, pomladnih vrednot.

Andrej Umek
Lovro Šturm
Šturm meni, da pomladne stranke ne smejo nasedati provokacijam jesenskih strank. Foto: MMC RTV SLO

Skupina aktivnih državljanov, ki jo sestavljajo Tone Jerovšek, Matej Makarovič, Borut Rončević, Lovro Šturm, Matevž Tomšič in Andrej Umek, je na javni tribuni z naslovom Za novo slovensko pomlad spregovorila o vodilih za obujanje slovenske pomladi, ki lahko pripomorejo k zmagi pomladnih strank na naslednjih volitvah v DZ.

Prisotna tudi Janša in Novakova
Okrogle mize se udeležujeta tudi predsednik SDS-a Janez Janša in predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Janša je poudaril, da v Sloveniji do zdaj še nismo imeli resne politične kampanje, v kateri bi se soočili politični programi. Vprašal se je, na kakšen način bi se lahko izognili odpiranju ideoloških tem. "Ko sem prišel na soočenje na televizijo, je bilo prvih 45 minut oddaje namenjene Patrii, zadnjih 15 minut pa 20 medicinskim sestram, ki so stavkale zaradi plačnega sistema," je dejal.

Prvak največje opozicijske stranke je predstavil tudi svoj pogled na politično pomlad. "Slovenska pomlad je vse tisto, kar je omogočilo, da se je Slovenija demokratizirala in osamosvojila. Veliko ljudi se je prepoznalo v tej politični barvi. Vedno, kadar nekdo dela v nasprotju s temi vrednotami, država zaide v krizo, zato je pravilno, da se govoril, da je politična pomlad v tem trenutku upanje," je poudaril, ob tem pa še dodal, da je koalicijski vrh tako nesposoben, da ne zna ustvariti niti virtualne resničnosti, čeprav ima vse vzvode v svojih rokah.

Novakova je dejala, da je za NSi jasno, da leva oblast razpda pred našimi očmi, čeprav tega ne priznava. "Če ne kdo ne zmore učinkovito opravljati dela, so potrebni drugi," je izpostavila in dodala, da si bo NSi na prihajajočih volitvah prizadeval za čim boljši rezultat. Glede novih obrazov, ki naj bi jih nekateri iskali, pa je dejala, da želijo z njimi starim stvarem dati le novo podobo.

"Koalicija zgrajena na konceptu skupnega sovražnika"
Makarovič je povedal, da se njegov razmislek nanaša na politiko sodelovanja namesto izključevanja. Meni, da je zmago mogoče doseči samo s skupnimi močmi. Kot pravi, je eden izmed razlogov za polom zdajšnje koalicije ravno v sistematičnem izključevanju, ki naj bi se ga posluževala.

Izpostavil je, da je že ob nastanku levega trojčka opozoril, da mu manjkata skupen program in vizija. "Ves čas so imeli samo eno skupno točko - Janeza Janšo. Ta koalicija je bila zgrajena na konceptu skupnega nasprotnika oz. celo sovražnika," je dejal. Dodal je še, da bodo morale pomladne stranke za zmago na volitvah predvsem iskati zaveznike in ne nasprotnikov.

Umek je dejal, da so osnovni cilji, ki si jih morajo zadati pomladne stranke, izhod iz krize, "ki ga vlada ni sposobna izpeljati", in zagotavljanje novih in boljših delovnih mest, zagotavljanje gospodarske rasti ter ustvarjanje pogojev za uspešno in na znanju temelječo družbo.

Šturm: Slovenija potrebuje zagon podjetniškega duha
Šturm je pojasnil, da misel, da ima ekonomija prednost pred politiko, ni bila nikoli bolj aktualna kot danes. Prepričan je, da bi moral biti program pomladnih strank osredotočen na ekonomska vprašanja in na blaginjo državljanov. "Slovenija potrebuje zagon podjetniškega duha," trdi in hkrati opozarja, da pomladne stranke ne smejo nasedati provokacijam jesenskih strank glede kulturnega boja.

Tomšič je izpostavil, da nas ideologi tranzicijske levice brez argumentov prepričujejo, da bi bila ob zmagi SDS-a na volitvah Slovenija soočena z demokratičnim nazadovanjem ali celo zdrsom v diktaturo. Poudaril je, da je v mandatu Janeza Janše v mednarodnem merilu Slovenija dobivala pozitivne ocene glede stanja demokracije in človekovih pravic, zdrs na lestvicah pa naj bi se začel šele ob prihodu zdajšnje koalicije na oblast.

Rončevič je povedal, da so v Skupini aktivnih državljanov že prejšnji teden na novinarski konferenci opozorili, da bodo tematike kulturnega boja zlorabljene v okviru priprav na prihodnje državnozborske volitve, kar se je, kot pravi, potrdilo že tri dni pozneje, ko je tednik Mladina izšel s "hujskaško" naslovnico.

Virant: Cilj je boljša Slovenija
Na okrogli mizi sta spregovorila tudi ekonomist Bernard Brščič in nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant. Brščič je dejal, da je ključen izziv pomladnih strank, da obudijo izročilo slovenske pomladi in spomin na razloge, zakaj smo šli iz Jugoslavije. Kot pravi, smo si takrat poleg nacionalne emancipacije želeli tudi boljšega življenja, kar pomeni, da si morajo pomladne stranke postaviti za cilj doseganje prave demokracije, pravno državo in svobodno tržno gospodarstvo.

Virant je dodal, da je zmaga pomladnih strank na naslednjih volitvah zelo verjetno dejstvo, vendar ta zmaga po njegovem ne sme biti končni, temveč le vmesni cilj oz. le sredstvo za "pravi cilj", ki je boljša Slovenija.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa se dogodka kljub povabilu ni udeležil. Kot je zapisal v dopisu organizatorjem, pobudo ocenjuje kot dobronamerno, a meni, da tak pristop ne more prinesti tistih rešitev oz. učinkov, ki jih Slovenija in slovenska družba danes potrebujeta "ob dejstvu, da smo zašli v vsestransko hudo krizo".

"SLS se je odločila, da bo na prihodnjih parlamentarnih volitvah nastopila samostojno in ne namerava vstopati v predvolilne koalicije," je še zapisal.

Ni politike brez obče človeških in, v slovenskem primeru, pomladnih vrednot.

Andrej Umek