Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Na nacionalni ravni je položaj tak, da smo za dobrega pol koraka iz črne faze v rdečo, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Janez Janša. Prehod ni tako krepak, da bi nas lahko navdajal z veseljem, je pa napredek. Padajoči trendi vzbujajo optimizem po večini regij. V 9 od 12 dovolj, da omogočajo prvo delno sproščanje, je dejal. Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja, so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Črne ostajajo naslednje regije: Jugovzhodna, Posavska in Goriška.

Pouk se v praksi začne v torek

V devetih rdečih regijah bo praviloma od naslednjega tedna pouk v prvi triadi osnovnih šol po C-programu, torej v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo. Tudi vrtci bodo odprti, a prav tako s strogimi ukrepi NIJZ-ja. Vsi zaposleni v osnovnih šolah in vrtcih po prvi triadi se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bosta pouk in osnovnošolsko varstvo začela v torek, je napovedal.

Janša je poudaril, da bo ob tem res treba striktno upoštevati vse ukrepe, da ne bi potem spet zašli na slabše pri širjenju virusa. Vlada je skupaj z vodstvom NIJZ-ja in svetovalno skupino za covid-19 obravnavala še številne druge ukrepe, ki jih v ta namen uvajajo nekatere druge države, in jih bo sprejemala v prihodnjih dneh. Več informacij bo znanih takrat.

Tako inšpekcija kot policija bosta poostrili nadzor.

Smučišča odprta že v soboto

Spročanje ukrepov v rdeči fazi sicer predvideva še:
- Nujne laboratorijske vaje za študente,
- muzeje, knjižnice, galerije,
- brezkontaktne športne aktivnosti na prostem,
- individualna vadba in vadba družin
- nekatere trgovine.
Toda Janša teh na novinarski konferenci ni neposredno naslovil, zato ni popolnoma jasno, ali se bodo zgoraj naštete storitve sprostile. Podrobnosti bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Smučišča se bodo lahko odprla že to soboto, ob pogojih, ki so bili že uvedeni, torej ob hitrih testih. Pogoj za njihovo obratovanje oziroma za smučanje je namreč opravljen hitri antigenski test na koronavirus, in ker bodo kapacitete zdravstvenih delavcev v ponedeljek obremenjene s testiranjem šolnikov, so se odločili, da smučišča odprejo dva dni prej in jih s tem razbremenijo, je pojasnil premier.

V ponedeljek se bodo odprle tudi nekatere druge dejavnosti, avtomehanične delavnice in trgovine z otroškimi artikli.

Pozneje je vlada v sporočilu za javnost podala dodatna pojasnila o sproščenih dejavnostih. V 9 regijah bodo s ponedeljkom dovoljene: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in specializirane prodajalne z otroškim programom, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Kaj trenutno velja

Trenutno so po vsej državi lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave) in dostavna služba.

Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikire.

Video: Posnetek celotne izjave za javnost

Sorodna novica Brez pomoči nekateri trgovci in gostinci ne bodo preživeli

Epidemiološka slika se izboljšuje, a ne zelo

Po načrtu v rdečo fazo preidemo, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200. Po torkovih podatkih je bilo v ponedeljek v bolnišnicah hospitaliziranih 1200 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1327, torej smo ravno na meji.

Večje sproščanje ukrepov je po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Po besedah Janše bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.

Sorodna novica Mimo strategije izvedenih 297 cepljenj oseb, največ na Onkološkem inštitutu

Kakšno je stališče NIJZ-ja do odpiranja šol in vrtcev?

Stališče epidemiologov je vseskozi bilo, da je o odpiranju šol in vrtcev treba skrbno razmisliti, je na tiskovni konferenci odgovoril Zoran Simonovič, predstojnik Območne enote Nacionalnega instituta za javno zdravje Maribor. "Zagotovo je to ena od dejavnosti, ki jih je treba čim pozneje zapreti in čim hitreje, ko to omogočajo epidemiološke razmere, odpreti." Prav zato je v prvi fazi sproščanja ukrepov predvideno tudi odpiranje vrtcev in prve triade osnovnih šol. Dodal je še, da imajo otroci po nekaterih raziskavah manjšo količino virusa v svojih dihalnih poteh in zato predstavljajo manjše tveganje za prenašanje okužbe na preostalo populacijo. Prav tako se redkeje okužijo oziroma redkeje zbolijo za samo okužbo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Šola se bo do konca šolskega leta še prilagajala

Ni pa še podatkov, kako se znotraj otroške populacije širi t. i. britanski sev. "Če pride do mutacije, ki pospeši širjenje znotraj posamične starostne skupine in v tej skupini povečamo število medsebojnih stikov, lahko pričakujemo povečano širjenje," pojasnjuje Simonovič. Dodaja, da se ta mutiran sev zagotovo že pojavlja v naših krajih. "Glede na širjenje v naši soseščini menim, da je pametno, da se oziramo tudi nekoliko na našo okolico. V nekaterih sosednjih državah so šole že odprte, v nekaterih niti niso bile zaprte. In ta učinek širjenja med otroki bomo lahko tako spremljali tudi iz prakse."

Prepričan je, da so ravnatelji dobro pripravljeni na model, ki predvideva učenje v dvoizmenskih razmerah z upoštevanjem vseh ukrepov, s katerimi zmanjšamo število otrok, ki so hkrati v prostoru. "Z izvajanjem vseh preventivnih ukrepov menimo, da bi bilo treba čim hitreje začeti izvajanje šol in vrtcev," je še dodal.

Sviz za normalizacijo delovanja vrtcev

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) navajajo podatke Skupnosti vrtcev Slovenije, ki kažejo, da je trenutno v slovenskih vrtcih v nujnem varstvu 28 odstotkov otrok, kar je več kot dvakrat več kot na začetku decembra. Tudi podatki Združenja ljubljanskih vrtcev kažejo, da je bilo v vrtce konec oktobra vključenih sedem, 11. januarja pa že 38 odstotkov otrok. Sviz tako podpira pobudo ravnateljev ljubljanskih vrtcev po čimprejšnjem odprtju in normalizaciji delovanja predšolske vzgoje za vse otroke, ne le za tiste, katerih starši delajo, ob vzpostavitvi tudi sistema za varno vključevanje vseh otrok.

Obenem pa številni vrtci močno občutijo kadrovsko podhranjenost, saj mnogi zaposleni koristijo pravico do varstva svojih otrok, in zato v marsikaterem vrtcu zaposleni podaljšujejo delo v oddelkih tudi prek svojega delovnega časa.

Zato v Svizu menijo, da je ob omogočanju vzgojno-izobraževalnega procesa v vrtcih treba izvesti tudi vse potrebne priprave in ukrepe za čimprejšnje odprtje tudi še vsaj prve triade osnovnih šol.

Izpolnjeni so pogoji za rdečo stopnjo

Znova pozivi k prednostnemu odpiranju šol in vrtcev

Nevladne organizacije in drugi, ki delujejo na področju otrok in njihovega izobraževanja in zdravja, z veliko zaskrbljenostjo spremljajo razmere, v katerih živijo otroci zaradi omejitvenih ukrepov med epidemijo covida-19.

Na prednostni lestvici pri rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije mora biti po njihovem mnenju odprtje tako vrtcev in šol kot tudi dijaških domov, fakultet in drugih izobraževalnih ustanov, so sporočili iz Zveze prijateljev mladine Slovenije.

K prednostni skrbi za otroke pozivajo številne druge mednarodne organizacije, so v pozivu navedli predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, predsednik nacionalne mreže TOM telefon Albert Mrgole in predsednica nacionalnega odbora za otrokove pravice Vlasta Nussdorfer. Sopodpisniki pa so denimo predsednik združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Matjaž Homšak, predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan in vodja študijskih programov psihoterapije Anja Štrukelj Kozina.

Šolanje na daljavo po njihovih besedah povzroča razslojenost, izoliranost in revščino, ki jo v tem času doživljajo najranljivejši otroci, mladostniki in drugi mladi ljudje, ki si šele utirajo pot v odraslost. Tako statistika TOM telefona pri zvezi kot tudi strokovnjaki pa poudarjajo, da veliko pomanjkanje socialnih stikov zelo vpliva na socializacijo ter povzroča osamljenost in druge psihične težave.

Za otroke in njihov razvoj je obiskovanje šole ključnega pomena, so zapisali podpisniki poziva. Dlje kot so šole zaprte, večje bodo izgube na področju znanja in več bo daljnoročnih posledic. Nasilja v družini je več, prav tako je več depresivnosti, samopoškodovanja in samomorilnosti. Skrbijo jih tudi posledice zaradi izgube socialnih veščin, ki jih bo le težko nadomestiti.

Negativni vplivi zaradi zaprtja izobraževalnih ustanov se pri otrocih po njihovih navedbah kažejo tudi v težavah zaradi izpada običajnih zdravstvenih storitev, v nezadostnem ali neprimernem prehranjevanju, ki vodi v debelost ali motnje hranjenja, povečujejo pa se tudi tveganja za različne zlorabe in nasilje.

Po znanstvenih študijah, o katerih poroča Unicef, je šola ob upoštevanju varnostnih protokolov pravzaprav varnejši prostor od zunanjega okolja, kjer ni tovrstnih protokolov ali nadzora, so spomnili.

Slovenija mora po njihovih besedah spoštovati 56. člen ustave, po katerem mora biti otrokom namenjena posebna skrb. Prav tako moramo spoštovati konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah. Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala države, naj bodo šole pri zapiranju zaradi covida-19 zadnje, pri odpiranju zaradi rahljanja ukrepov pa prve.