Morebitna desnosredinska vladna koalicija se je že
Morebitna desnosredinska vladna koalicija se je že "poenotila" glede vprašanja, kdo naj bi bil njen mandatar. Ko bi usklajeno pogodbo sprejeli organi strank, bi se v državni zbor s podpisi poslancev vseh partneric vložil predlog za Janeza Janšo kot mandatarja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pregled dnevnega političnega dogajanja
Desnica čaka na odgovor

69 strani dolgo pogodbo so predsednik Liste Virant Gregor Virant, predsednik SLS-a Radovan Žerjav, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in predsednik SDS-a Janez Janša parafirali tri dni pred glasovanjem o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviču v državnem zboru, je poročal požareport.si.

Pogodbo bi usklajevali z DeSUS-om ...
Pogodba pa med drugim predvideva natančno razdelitev vseh ministrskih resorjev in vodilnih funkcij v državnem zboru. Poleg tega je v njej zapisana skupna zaveza vseh podpisnikov, da bodo "takoj po uskladitvi" pogodbe z DeSUS-om v državni zbor vložili predlog za Janeza Janšo kot mandatarja.

... poslana tudi SD-ju
V pogodbi je tudi predvideno, da naj bi kandidaturo Janše za mandatarja podpisali vsi poslanci političnih strank bodoče koalicije.

SDS, Lista Virant, SLS in NSi so pogodbo poslale v preučitev DeSUS-u pa tudi SD-ju. Njun poziv k pogajanjem pričakujejo sorazmerno hitro, najpozneje v soboto, je pojasnil Žerjav. Od odločitve DeSUS-a in SD-ja je namreč odvisno, ali bo predsednik SDS-a sestavljal vlado, saj je SDS napovedal, da vlade ne bo sestavljal, če ta ne bo imela trdne večine.

Pregled dnevnega političnega dogajanja
Desnica čaka na odgovor