Janez Janša meni, da je vsak dan te vlade izgubljen. Foto: EPA
Janez Janša meni, da je vsak dan te vlade izgubljen. Foto: EPA
Borut Pahor
Pahorjev SD je po mnenju Janše še vedno stranka izključevanja. Foto: Reuters

"Javno mnenje kaže, da so ljudje naveličani vseh, ne le ene ali druge opcije. To je mnenje, ki ga vi širite oziroma mediji iz zaledja vladajoče koalicije. Kaj pa je v demokraciji rešitev, če pride do zastoja, če to niso volitve? Ljudje vedno izbirajo med ponudbo, ki je na razpolago. Govoriti, da opozicija ni alternativa in da je rešitev nekaj tretjega oziroma nekaj, česar še ni, pomeni braniti obstoječo oblast. Kajti če ni alternative, potem nima smisla menjati oblastnikov, tudi če so slabi," je v intervjuju za spletni portal zurnal24.si dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS-a Janez Janša.

Meni, da razen SDS-a nobena stranka ni storila konkretnih korakov za predčasne volitve. "Otepajo se jih na vse mogoče načine," pravi Janša in dodaja, da če bi bili v stranki preračunljivi, potem bi raje čakali na redne volitve. "Ker pa smo odgovorni in z vidika problemov in dolgov, ki se kopičijo, pa sedanje stanje ne more ustrezati nikomur," je poudaril predsednik SDS-a.
Dvojna merila
Mediji so po njegovem mnenju dvolični, saj v času njegove vlade niso nikoli pisali, da je opozicija kriva za stanje v državi ter da ni alternative vladni koaliciji. "Nobenih novih obrazov niste terjali. Zdaj so pa nenadoma drugi kriteriji, dvojna merila in vse je obrnjeno naokrog," se je hudoval.
Zapravljene milijarde
Ponovil je, da so v njegovi stranki predlagali prek 200 protikriznih ukrepov, ki pa jih je vladna koalicija preprosto spregledala. Janša je ob tem prepričan, da če bi se vlada samo držala njihovih proračunskih aktov, bi bilo stanje javnih financ za polovico boljše.

Za izboljšanje stanja v državi bi se sam najprej lotil sanacije bančnega sektorja in sprostitve kreditnega krča, odprave plačilne nediscipline, birokratskih ovir, uvedel bi olajšave za investicije ter olajšave za nova podjetja za začetno obdobje.
S sedmimi milijardami evrov, za kolikor se je zadolžila trenutna vlada, pa bi zagnal velike infrastrukturne projekte, katerih učinki bi bili vidni takoj. Po njegovih besedah je neizogibno tudi krčenje javne porabe, pri čemer bi najprej začel z zmanjševanjem števila agencij in skladov.
Janša si s premierovstvom ne beli glave
Z zadržkom gleda tudi nekatere politične alternative, ki so vzniknile v zadnjem času. Meni, da v Sloveniji ni težko ustanoviti neke nove stranke ali liste, a, kot pravi Janša, "potrebujemo močno civilno družbo in potrebujemo resne politične stranke".
Ali bi bil pripravljen ponovno prevzeti premiersko mesto? Janša tu ne vidi dileme. "Če bo SDS zmagal na volitvah z dovolj trdno večino, potem verjetno bom predsednik vlade. Če ne bo, potem pač ne bom. S tem nimam nobenih težav," je dejal.