Med parlamentarno sejo so se sešli voditelji koalicijskih strank. Foto: STA
Med parlamentarno sejo so se sešli voditelji koalicijskih strank. Foto: STA
Predlagani pokojninski sistem je pravičen in nič manj solidaren kot do zdaj, je prepričan premier Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Janša odgovarja poslancem

V državnem zboru so predsednik vlade Janez Janša in nekateri ministri odgovarjali na vprašanja poslancev. Poslanko PS-ja Alenko Bratušek je zanimalo, kje premier vidi bistvene razlike med reformama v prejšnjem in v tem mandatu, saj so prejšnji reformi ministra Ivana Svetlika v SDS-u nasprotovali in so trdili, da ta ni potrebna.

Janša odgovarja, da je pristop prejšnjega ministra za delo izhajal iz dviga upokojitvene starosti, vendar pa ta nič ne pomaga, če ni hkrati tudi spodbud za mlado generacijo, da se ta čim prej vključi v pokojninsko zavarovanje. Če ne bo novih delovnih mest in če ne bodo ljudje dlje plačevali v pokojninsko blagajno, se bo ta na koncu sesula, je pojasnil.

DL podpira novelo opozicije
O pokojninski reformi sicer še vedno potekajo pogajanja s socialnimi partnerji, čeprav je vlada besedilo že poslala v državni zbor. Ta pa se bo v prihodnjih dneh ukvarjal tudi s predlogom spremenjene novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zadeva izplačevanje pokojnin iz proračuna, saj sta SD in PS vložila novelo zakona, s katero želijo pravico do dodatnega zdravstvenega zavarovanja ohraniti za vse vojne veterane, ki jim je bila ta pravica priznana do uveljavitve Zujfa.

To bodo podprli tudi v Državljanski listi, kjer sicer pričakujejo, da bodo novelo v drugi obravnavi amandmirali, "ker je nekoliko preveč radikalna". Da so popravki potrebni, menijo tudi v DeSUS-u in SLS-u, medtem ko so v SDS-u in NSi-ju zadržani.

Sestanek koalicije o pokojninah
Koalicijski partnerji so se dogovorili za dopolnila k predlogom proračunov za prihodnji dve leti na način, da bodo zagotovili 50 milijonov evrov sredstev za usklajevanje pokojnin, je pojasnil prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Precej nemira pa naj bi v koaliciji vzbudila napoved DL-ja, da bo ta podprl opozicijski predlog varčevalnega zakona. DeSUS medtem pričakuje, da bo vlada v tem tednu predstavila svoj predlog zakona, ki bi ga lahko obravnavali že v četrtek, sicer bo stranka verjetno podprla opozicijski predlog zakona.

O Hrvaški Janša ne želi preveč govoriti
Med poslanskimi vprašanji se je Janko Veber (SD) osredotočil na odnose s Hrvaško in poudaril, da je eden izmed dosežkov prejšnje vlade premierja Boruta Pahorja ravno izboljšanje odnosov med državama in sklenjeni arbitražni sporazum o meji. A mu je Janša odgovoril, naj se z rezultati ne hvali, dokler ne bodo znani.

Prejšnji vladi je očital tudi, da je Hrvaški dovolila zaprtje 4. poglavja o prostem pretoku kapitala v pogajanjih z EU-jem, ne da bi rešila vprašanje dolgov in terjatev podružnice nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu. Če želimo rešiti odprto vprašanje s trenutno vzpostavljenimi mehanizmi, pa bi bilo po Janševem mnenju dobro, da o tem ne bi preveč govorili. Ponovil je še, da je vstop Hrvaške v EU še naprej v strateškem interesu Slovenije.

Janša odgovarja poslancem