Predsednik vlade na vojaški vaji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik vlade na vojaški vaji. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik vlade Janez Janša se je v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki udeležil dinamičnega prikaza vojaške vaje Preskok 2020. Sprejeli so ga minister za obrambo Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc.

Janša: Po dolgem času vaje zunaj poligona

Dinamični prikaz udeležencev vojaške vaje Preskok 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović
Dinamični prikaz udeležencev vojaške vaje Preskok 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović

V svojem nagovoru se je premier na vojsko obrnil kot na naslednico obrambnih sil, ki so v junijskih in julijskih dneh pred 29 leti obranile Slovenijo. Brez te obrambe po Janševih besedah ne bi bilo samostojne Slovenije niti Slovenske vojske, ne bi bilo Slovenije v EU-ju in Natu.

Poudaril je, da je Preskok 2020 po dolgem času prva vaja Slovenske vojske zunaj vojaških poligonov, s čimer je bil znova vzpostavljen nujni stik s prebivalstvom.

Ob tem je poudaril, da posebej tisti, ki se ob južni meji čutijo ogrožene zaradi nezakonitih migracij, gledajo na pripadnike vojske kot na zaščitnike, zato se jim je v njihovem imenu zahvalil za navzočnost na tem območju.

Za boljši položaj Slovenske vojske

Sorodna novica "Policisti so tisti, ki točno vedo, kako ravnati ob meji, vojake je treba izuriti"

Zaupanje prebivalstva je bilo sicer vedno visoko, je dejal premier, a dodal, da je pripadnikom Slovenske vojske najbrž včasih težko, ko iz dela slovenske javnosti vidijo, "da se bolj blagohotno obravnava ravnanje nekega črnosrajčnika na protestih v Ljubljani, ki napade policijo in je ob tem zamaskiran in je to del nove normalnosti, kot pa to, če vojak Slovenske vojske ob opravljanju svoje službe uperi orožje na nekoga, ki je sumljiv na prvi pogled". "To postane škandal brez primere in nekateri to razglašajo celo za mednarodni škandal na naših tleh," je dodal.

Spomnil je tudi na krčenje sredstev za vojsko v preteklosti in na napovedi ministrstva za obrambo in vlade, ki pripravljata rešitve za izboljšanje položaja vojske.

Janša je izpostavil tudi pohvale vojske za nekatere dejavnosti, ki so jih izvedli med epidemijo koronavirusne bolezni 19. Škerbinc mu je sicer danes predstavil delo med epidemijo. Na ministrstvu za obrambo kot ključno poudarjajo, da je pripadnikom sil ob izvajanju podpore civilni zaščiti in drugim državnim organom, vzdrževanju operativnosti na mednarodnih misijah ter ohranjanju zmogljivosti za izvedbo osnovnega poslanstva uspelo ohraniti lastno zdravje.

Ministrstvo: Udeležena večina sil v Sloveniji

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Vaja Preskok 2020, ki se bo končala v petek, bo sicer v marsičem zapisana kot posebna vaja, so zapisali na ministrstvu za obrambo. Šlo je za sklop taktičnih in štabnih vaj različnih velikosti, od voda do celotne strukture sil. V vaji je bilo neposredno angažiranih 2500 pripadnikov SV, posredno pa kar 3500, "kar predstavlja veliko večino sil, ki so v Sloveniji". Na voljo je bilo izjemno malo časa za načrtovanje, saj je od sklepa vlade do prve taktične vaje minilo le tri dni. Vaja bo trajala 67 dni, začela se je namreč 14. aprila, s čimer gre za najdaljšo vajo v zgodovini Slovenske vojske.

"Vaja je dala tudi številne iztočnice za prihodnje delo, ki sta jih poveljnik sil in načelnik generalštaba opisala predsedniku vlade in ministru za obrambo ter bodo v jeseni zanesljivo predmet resne obravnave," so dodali na ministrstvu.

Janša pri vojakih