Predsednik vlade Janez Janša je sindikalista Branimirja Štruklja označil za kolovodjo, kar je razburilo sindikaliste. Foto: BoBo
Predsednik vlade Janez Janša je sindikalista Branimirja Štruklja označil za kolovodjo, kar je razburilo sindikaliste. Foto: BoBo
Janez Janša
Janez Janša na Twitterju. Foto: Twitter
SVIZ ostro nad Janšev zapis na Twitterju
Proti varčevalnim ukrepom 30 tisoč demonstrantov

Predsednik vlade Janez Janša je po sobotnem protestnem shodu na družbenem omrežju Twitter zapisal, da predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj s sejninami in plačo mesečno zasluži več kot predsednik republike ter s tem močno razburil sindikaliste.

"Kolovodja Štrukelj dobi na mesec več s sejninami in plačo kot predsednik RS. To je bilo celo za Milana K očitno preveč," je čivknil Janša. V Svizu mu zato očitajo pritlehnost, manipuliranje z dejstvi, podtikanja, prirejanja podatkov in laganje.

"Pritlehnost je, tako kot manipuliranje z dejstvi, podtikanja, prirejanja podatkov in laži, integralni del politike Janeza Janše. Očitno se je na sobotnih mirnih demonstracijah zbralo preveč ljudi, ki so mu dali preveč jasno vedeti, da jih ne more ustrahovati, da bi lahko ostal dostojen," so Janši odgovorili v Svizu.

Ob tem so tudi poudarili, da kolovodje sicer vodijo hudodelske združbe. Janša pa je tako po njihovem mnenju zabrusil 30.000 državljanom, ki so se zbrali na mirnem protestu na Kongresnem trgu v Ljubljani, da so hudodelska združba.

Štrukelj zasluži skoraj tisočaka manj kot predsednik
"Zelo zgovorno je, da izpostavlja plačo glavnega tajnika Sviza nekdo, ki pred zadnjimi volitvami ni znal pojasniti, kako je prišel do sredstev za nakup nepremičnin, ki jih s svojo plačo ni mogel kupiti," so še opozorili v Svizu.

Ob tem so izpostavili, da Štrukelj opravlja funkcije predsednika KSJS-ja in Sviza, državnega svetnika in člana nadzornega sveta Modre zavarovalnice, ki upravlja Zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence.

Tako je Štrukljeva zadnja izplačana plača znašala 3.944,73 evra bruto, medtem ko je predsednik prejel 6.063 evrov. Štruklju je plačo določil glavni odbor Sviza in ni bila izplačana iz javnih sredstev, ampak iz zasebnih, zbranih s članarino, ki jo prispevajo člani sindikata.

Kot državni svetnik je Štrukelj po navedbah Sviza mesečno prejel v povprečju po 905,39 evra bruto, kot član nadzornega sveta Modre zavarovalnice pa 276 evrov bruto.

Štrukljeva bruto izplačana plača in bruto sejnine skupaj znašajo 5.126,12 evra mesečno, torej 936,88 evra manj, kot dobi predsednik, so izračunali v Svizu.

Odzvala sta se tudi TRS in DSD
V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Demokratični stranki dela (DSD) so v sporočilu za javnost zapisali, da "ogorčeno odklanjajo" prakso, prek katere predsednik vlade zakonitega zastopnika sindikata Sviz označuje s kolovodjo, ki je v slovenskem jeziku sopomenka za razbojnika.

"Predsednik vlade, ki utegne le 'čivkniti' žaljivko vsakomur, ki se z njegovo politiko uničevanja države ne strinja, izraža le prezir in sovraštvo do svojih sodržavljanov, čeprav bi jih v resnici moral zastopati in braniti pred takimi napadi," menijo v omenjenih dveh strankah.

Ta "cinična izjava" po njihovih besedah ni naperjena le proti posamezniku, temveč tudi proti sindikatom in njihovim članom, "tolpam", ki jih vodijo "kolovodje", in vsem državljanom Slovenije, ki se ne strinjajo z vladno politiko.

"Vladi, ki jo sestavljajo ljudje, ki ponarejajo dokumente, skrivajo podpise z namenom, da bi preprečili referendum, vladi, ki jo vodi preprodajalec orožja - take ljudi je Ivan Janša iz osemdesetih imenoval trgovce s smrtjo -, ki ni zmožna prisluhniti drugemu mnenju, zato odrekamo kakršno koli legitimnost," so še zapisali v TRS-ju in DSD-ju.

SVIZ ostro nad Janšev zapis na Twitterju
Proti varčevalnim ukrepom 30 tisoč demonstrantov