Sredstva za starostne pokojnine so v letu 2016 načrtovana v znesku nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov. Foto: BoBo
Sredstva za starostne pokojnine so v letu 2016 načrtovana v znesku nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov. Foto: BoBo

Svet Zpiza je že potrdil finančna načrta za leti 2016 in 2017, soglasje k dokumentoma pa mora dati še vlada. Kot je povedal namestnik generalnega direktorja zavoda David Klarič, bodo prihodki in odhodki tako v letu 2016 kot v letu 2017 izravnani, in sicer v letu 2016 v znesku nekaj več kot pet milijard evrov, v letu 2017 pa v znesku približno 5,2 milijarde evrov.

Sredstva iz državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda so v letu 2016 načrtovana v znesku nekaj manj kot 1,1 milijarde evrov, v letu 2017 bo znesek za malenkost višji. Sredstva od Kapitalske družbe so v obeh letih načrtovana v znesku 50 milijonov evrov.

Za pokojnine 3,3 milijarde evrov
Tako kot po navadi bodo glavnino odhodkov predstavljala izplačila pokojnin, za starostne pokojnine so tako v prihodnjem letu predvideli nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov, v letu 2017 pa nekaj manj kot 3,4 milijarde evrov.

Svet Zpiza je sprejel tudi ugotovitveni sklep za izredno 0,7-odstotno uskladitev pokojnin v januarju.

Vlada je "gluha in slepa za opozorila"
Nekateri člani so spomnili, da je vlada oktobra zaradi finančnega položaja zavrnila predlog za izredno uskladitev pokojnin v letošnjem letu in jo preložila na januar 2016. Zaradi tega so nekateri upokojenci tudi na današnjem sestanku sveta znova izrazili ogorčenje in opozorili, da vlada ni sledila sistemskemu zakonu in koalicijski zavezi glede usklajevanja pokojnin.

Vlada je po besedah Branka Pintarja iz sindikata upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenje "gluha in slepa za vsa opozorila, po katerih tovrstna politika varčevanja služi le kapitalu, ne pa ljudem".