22 sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija ne bo podpisalo aneksa h kolektivni pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
22 sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija ne bo podpisalo aneksa h kolektivni pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Plače se bodo morda spet usklajevale z inflacijo leta 2012, je povedala ministrica Pavlinič Krebsova. Foto: Bobo
Branimir Štrukelj, Konfederacija
Štrukelj se z odpovedjo pogodbe ne strinja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada je odpovedala kolektivno pogodbo z javnimi uslužbenci

Podpisov za uveljavitev aneksa tako ne bo dovolj. Za veljavnost bi moralo namreč aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač za prihodnji dve leti podpisati najmanj 15 od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Irma Pavlinič Krebs: Oktobrske plače ne bodo višje
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po seji vlade povedala, da izraža obžalovanje, da niso podpisali veljavnega aneksa in sprejeli dogovora. Kot je znano, je bila vložena je bila tožba na razvezo 50. člena kolektivne pogodbe, jutri pa bodo sindikati dobili odpoved kolektivne pogodbe v javnem sektorju s ponudbo nove, je povedala. Nova pogodba se bo od sedanje razlikovala le v 50. členu, ki bo določal izplačilo odprave plačnih nesorazmerij v dveh zaporednih letih, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka.

Še vedno si želimo skleniti dogovor s sindikati, ki predstavljajo nad 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, je še dejala ministrica. A če v šestih mesecih ne bo dovolj podpisov, bodo plače urejene z zakonom.

Ob dobri gospodarski rasti bodo plače normalno usklajevanje z inflacijo že leta 2012, je še poudarila. Povišanih plač s 5. novembrom pa po njenih besedah seveda ne bo. Realizacija odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij bi bila namreč, tako Pavlinič Krebsova, možna le ob hkratnem znižanju plač, česar pa ni želel noben sindikat.

Da je bila vladna poteza glede odpovedi kolektivne pogodbe neizogibna, je prepričan tudi premier Borut Pahor. Upa, da ne bo nove stavke in dodaja, da se je vlada pripravljena pogovarjati še naprej.

Če ne bo višjih plač, napovedane tožbe
V pogajalsko skupino pod vodstvom Posedija je vključen tudi Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Vir, a sindikalist Dušan Miščevič še ne ve, kako so se odločili v tem sindikatu, ki se septembrski stavki ni pridružil. Se je pa v Posedijevo pogajalsko skupino vključil še en sindikat, in sicer Sindikat kapitanije Slovenije, ki aneksa prav tako ne namerava podpisati.

Miščevič je ministrstvo za javno upravo glede odločitve že obvestil, pričakujejo pa, da bo novembra pri izplačilu plač za oktober upoštevana tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij. Če se bo zahteva izpolnila, bo jasno 5. novembra, ko je v državnih organih plačilni dan. Sindikati so že napovedali individualne tožbe proti državi, če se to ne bo zgodilo.

"Kolektivne pogodbe niso piškoti"
V povezavi z napovedano odpovedjo kolektivne pogodbe se je že oglasil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Pojasnjuje, da odpovedi načelno nasprotujejo ne glede na to, da bo skoraj istočasno ponujena sklenitev nove, ki pa bo po vsebini sledila tistemu, kar so bili pripravljeni podpisati v aneksu h kolektivni pogodbi.

Poudarja še, da so se sindikati, ki predstavljajo ogromno večino organiziranih javnih uslužbencev, pogajali in poiskali kompromisno rešitev. Ne glede na večino sindikatov, ki je predvidena za sklepanje aneksov h kolektivni pogodbi, to po njegovem še ne pomeni, da se je mogoče s kolektivnimi pogodbami "igrati, kot da so piškoti, ki se spečejo v desetih minutah". Tu je dvajset let dela, odpoved pa pomeni vrnitev v čas pred socialnim dialogom in demokracijo, meni.

Vlada je odpovedala kolektivno pogodbo z javnimi uslužbenci