Za modernizacijo statusov javnih zavodov ni potreben nov zakon o zavodih, ampak bi bilo bolje, da posamezne sektorske politike uredijo  statuse javnih zavodov vsaka za svoje področje Foto: EPA
Za modernizacijo statusov javnih zavodov ni potreben nov zakon o zavodih, ampak bi bilo bolje, da posamezne sektorske politike uredijo statuse javnih zavodov vsaka za svoje področje Foto: EPA

Ministrica bo ostala ministrstva pozvala, da po zgledu zakona o RTV SLO za svoja področja pripravijo zakonodajo, ki bo posodobila statuse javnih zavodov. Vlada je lani analizirala stanje na področju statusov javnih zavodov. Ugotovitve so pokazale, da so zavodi, ki so bili ustanovljeni na podlagi zakona o zavodih, preživeli brez izboljšav, a so te nujno potrebne predvsem na področjih zagotovitve avtonomnega upravljanja zavodov, vprašanju premoženja in delitve odgovornosti med ustanoviteljem in izvajalci javnih služb, je pojasnila ministrica.

Nov zakon ni potreben
Za modernizacijo statusov javnih zavodov ni potreben nov zakon o zavodih, ampak bi bilo bolje, da posamezne sektorske politike uredijo statuse javnih zavodov, vsaka za svoje področje, in pri tem upoštevajo posamezne značilnosti, so pokazali pogovori s stroko.

Ministrstrica za kulturo Majda Širca ocenjuje, da bi, če ne bi obveljal novi zakon o RTV SLO, pri njegovem delovanju lahko nastale težave. Poudarila je, da status sui generis, po katerem naj bi RTV delno deloval kot javni zavod, delno pa kot gospodarska družba, na RTV SLO že obstaja, saj se na področju dogodkov združujeta dva vira (RTV- prispevek in prihodki iz oglaševanja), meja med obema pa po zdajšnji ureditvi ni dovolj dobro urejena.

S Širco se je strinjal tudi pravni strokovnjak Bojan Bugarič, ki je pojasnil, da je primerjalna študija, ki je bila opravljena pred enim letom, pokazala, da Slovenija v primerjavi z nekaterimi drugimi državami ne pozna pluralnosti na področju urejanja statusa javnih zavodov. V državah EU-ja poznajo celo vrsto drugih oblik, med njimi tudi takšno, kot jo predvideva nov zakon o RTV SLO.