Javnopravni postopki bodo znova normalno stekli. Foto: BoBo
Javnopravni postopki bodo znova normalno stekli. Foto: BoBo

V upravnih in drugih javnopravnih postopkih je bilo po uveljavitvi zakona o začasnih ukrepih v povezavi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami dovoljeno vročanje samo v nujnih zadevah. V nenujnih zadevah vročanja ni bilo zaradi možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Vročanje tudi v nenujnih zadevah pa ne bo potekalo z vročanjem dokumentov osebno. Pač pa jih bodo do prenehanja veljavnosti začasnih ukrepov oziroma do prenehanja nevarnosti za širjenje virusne okužbe vročali z vložitvijo v hišni predalčnik, poštni predal ali v običajen elektronski predal. Glede na to naslovniku ne bo treba podpisovati vročilnic, povratnic ali drugih dokumentov o vročitvi.

Vročitev bo veljala za opravljeno šesti oziroma 20. delovni dan od dneva odpreme, odvisno od tega, ali se vročanje opravlja v Sloveniji ali tujini.

Poleg tega novela znova omogoča ustne obravnave tudi v nenujnih upravnih in drugih javnopravnih zadevah. Presojo o tem, ali se bo izvedla, bo zdaj v vsakem posamičnem primeru opravil organ. Pri tem bo moral upoštevati možnost za širjenje okužbe. Ustno obravnavo bo izvedel le, če okužba udeležencev ob ustreznih zaščitnih ukrepih ne bo mogoča in ne bo ogroženo njihovo življenje in zdravje.