Na referendumu 6. junija bodo volivci odločali o podpori arbitražnemu sporazumu, ki sta ga premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor podpisala novembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Na referendumu 6. junija bodo volivci odločali o podpori arbitražnemu sporazumu, ki sta ga premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor podpisala novembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Piranski zaliv
Javnomnenjske raziskave vseskozi napovedujejo podporo arbitražnemu sporazumu. Foto: MMC RTV SLO

Raziskava, ki jo je za časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia in je bila objavljena v soboto, kaže, da arbitražni sporazum podpira skoraj 40 odstotkov vprašanih, ne podpira pa ga 32 odstotkov vprašanih. Neodločenih je bilo skoraj tretjina.

Raziskava Dela Stik, ki je bila objavljena v ponedeljkovem Delu, je pokazala, da bi na referendumu za sporazum glasovalo 52 odstotkov vprašanih, 24 odstotkov bi jih bilo proti, prav tako 24 odstotkov pa se o podpori še ni odločilo.

Podpora oziroma nasprotovanje sporazumu v glavnem razdeljena po privržencih strankam
Da se bodo referenduma zagotovo oziroma verjetno udeležili, je v raziskavi Ninamedie pritrdilo 70 odstotkov vprašanih, 20 odstotkov vprašanih na referendum zagotovo ne bo. Ob tem je treba opozoriti, da je volilna udeležba na referendumih običajno nižja od tiste, ki jo napovedujejo raziskave. Delo Stik je tako pripravilo napoved, da bo volilna udeležba na referendumu 35-odstotna. Da se bodo zagotovo udeležili referenduma, je odgovorilo 39,8 odstotka vprašanih, da se ga bodo verjetno, pa 23 odstotkov vprašanih.

In kakšna je podpora arbitražnemu sporazumu, če jo pogledamo na podlagi podpore strankam? Med privrženci LDS-a in SD-ja jih arbitražni sporazum podpira 71 odstotkov, med privrženci Zaresa pa je takšnih 60 odstotkov. Kar 47 odstotkov DeSUS-ovih volivcev je še neopredeljenih, po 27 odstotkov pa jih arbitražnemu sporazumu nasprotuje oziroma ga podpira. 70 odstotkov tistih, ki bi volili SDS, sporazumu nasprotuje, med privrženci SNS-a je takšnih 63 odstotkov, med SLS-ovimi privrženci pa 41 odstotkov.

Javnomnenjske raziskave vseskozi napovedujejo podporo arbitražnemu sporazumu. Tudi pred 12 dnevi objavljena raziskava Fakultete za uporabne družbene študije Slovenski utrip, po kateri je arbitražni sporazum podpiralo 37,6 odstotka, proti pa je bilo 32,9 odstotka vprašanih.

RTV Slovenija bo javnomnenjsko raziskavo o arbitražnem sporazumu objavila v soboto.