Takole se danes rokujejo obtoženci v procesu proti četverici leta 1988. Foto: MMC RTV SLO
Takole se danes rokujejo obtoženci v procesu proti četverici leta 1988. Foto: MMC RTV SLO
Janez JAnša, Franci Zavrl, David Tasič in Ivan Borštner
20 let od afere JBTZ
JBTZ: Zakaj ni bilo Bavčarja?

Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič in Franci Zavrl se vsako leto srečajo na kosilu, da obnovijo spomine na začetke prelomnih dni, ki so pospešili osamosvajanje Slovenije. Letos se jim, kljub okrogli obletnici, ni pridružil Igor Bavčar, ki je v času procesa vodil proteste in aktivnosti za spoštovanje človekovih pravic obtoženih. Zavrl je povedal, da Bavčarja letos niso povabili, saj smo hoteli biti sami.

"Bavčar je bil z nami na več dogodkih in gotovo bo še na katerih," je zatrdil nekdanji urednik Mladine.

Vsi se živo spominjajo dogodkov maja 1988, hkrati pa poudarjajo stvari, ki so se od takrat spremenile.

V 20 letih spremembe velikanske
"To, da sem lahko po 20 letih prišel v nekdanji zapor, ki je danes najboljši hostel na svetu, že kaže na neke spremembe, ki so se zgodile v tem času. Tega si tudi sam nisem niti v sanjah predstavljal," je dejal nekdanji komentator Mladine in današnji premier Janez Janša. Poudaril je, da si nihče, ki je takrat iz želje, da se stvari spremenijo, pomagal pri osamosvajanju, verjetno ni predstavljal, da bomo čez 14 let del Evropske unije, a ne samo to, da jo bomo čez 18 let celo vodili. "Skratka, spremembe so velikanske, skoraj večje, kot pa jih je mogoče razumeti," je prepričan predsednik vlade.

"Hvaležen sem vsem, ki so pred 20 leti protestirali za nas, ki so prišli na Roško in na Kongresni trg, ki so bili člani kolegija ali razširjenega odbora za človekove pravice, vključno z Igorjem Bavčarjem, ki je bil prvi človek tega odbora. In ta moja ter naša skupna hvaležnost ostaja do vseh, ne glede na to, na kateri strani političnega spektra so danes."
Janez Janša

Z njim se strinja tudi David Tasič, ki je prepričan, da je Slovenija dosegla vse svoje cilje v državotvornem smislu, "saj smo samostojni, smo v skupini evropskih demokratičnih držav, celo plačujemo s skupno valuto, evrom." Druga stvar pa je ta, da kot narod nismo sproščeni, regulativa nas dela vedno bolj zamorjene, je Tasič izpostavil tudi slabe strani današnjega položaja Slovencev.

Kako gledajo na visok položaj "soborca"?
Seveda je beseda nanesla tudi na današnje pozicije takratnih borcev za večjo liberalizacijo političnega prostora in pozneje za osamosvojitev Slovenije. Janša je povedal, da si niti v sanjah ni predstavljal, da bo dvajset let pozneje v politiki in "da bom imel na ramenih najbolj odgovorno funkcijo, ki jo je kakšen Slovenec opravljal v zgodovini."

"Janez Janša je prav gotovo dober premier glede na vse, kar se dogaja okoli njega, saj to delo ni lahko. Po drugi strani pa tudi ne bi rad bil v njegovi koži, ker postaneš ujetnik neke službe," je delo svojega "soborca" ocenil Tasič.

Tudi Franci Zavrl je prepričan, da Janša dobro opravlja svojo funkcijo. "Vse stranke in vse politike so poskušale izrabljati vse fenomene v svojo korist. To počne tudi Janez Janša in zato mu gredo vse čestitke, da lahko nekdo, ki je na oblasti prinese WD-40 in čisti napake opozicije izpred 5 let. Mislim, da je to dobra poteza," se je slikovito izrazil in dodal, da sam politike ne mara.

Edini, ki na vprašanja novinarjev ni hotel odgovarjati, je bil nekdanji častnik JLA-ja Ivan Borštner, je pa vsaj veselo poklepetal z ostalimi člani "četverice JBTZ".

Še več utrinkov, si lahko ogledate v galeriji fotografij.

Ana Svenšek


20 let od afere JBTZ
JBTZ: Zakaj ni bilo Bavčarja?