9. redna seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: DZ/Matija Sušnik
9. redna seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kot je pojasnil podpredsednik komisije DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Žan Mahnič iz stranke SDS, je komisija do sklepov prišla na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo.

Ugotovila je, da je minister za obrambo Karl Erjavec na podlagi govoric in sporočil, da je Miha Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS-ja Dejanu Matijeviču, da začnejo zbiranje informacij pri pripadnikih Slovenske vojske oz. obveščevalno dejavnost. Po Mahničevih besedah je OVS zaslišal 25 pripadnikov, pri tem pa se je skliceval na napačno podlago v zakonu o obrambi. Kot je poudaril Mahnič, sta tako Erjavec kot Matijevič, ki ustnega naročila ministra ni zavrnil, kršila zakon.

V SV so krožila sporočila, da je zdravstveno stanje Ermenčeve Škerbinc najprej komentiral na kolegiju, pozneje pa pred postrojem sil na Vrhniki. Tako je OVS na ministrov ukaz 3. aprila začel zasliševati vojake, ki pa po Mahničevih navedbah niso mogli potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici. Kot trdi Mahnič je bilo ugotovljeno, da je Škerbinc komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih.

Po navedbah podpredsednika Knovsa je bila preiskava končana 12. aprila in je bilo poročilo ministru takrat poslano, medtem ko je Erjavec 5. aprila sporočil, da je na predlog Ermenčeve razrešil Škerbinca. Kot razlog so med drugim navedli incident, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti Ermenčeva.

Knovs je sicer danes s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v primeru Škrbinca ni imel zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Poleg predstavnika DeSUS-a je proti temu sklepu glasovala tudi poslanka LMŠ-ja Jerca Korče, ki pri očitkih v tem primeru vidi željo po ustvarjanju političnega konstrukta. Kot je ocenila, je imel OVS v prvi alineji drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi vso zakonsko podlago za to, kar je storil in je v skladu s pristojnostmi tudi opravil svojo nalogo.

Mahnič je ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je DZ razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar.

Očitki Knovsa o zlorabi položaja so v celoti neutemeljeni, je prepričan Karl Erjavec. Foto: BoBo
Očitki Knovsa o zlorabi položaja so v celoti neutemeljeni, je prepričan Karl Erjavec. Foto: BoBo

Erjavec: "Očitki so v celoti neutemeljeni"

Erjavec je medtem dejal, da poročila OVS-ja še ni prejel in zavrnil vsakršne očitke o zlorabi položaja, ki da so v celoti neutemeljeni, in zatrdil, da je OVS izvajal dejavnosti v skladu z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima. Na vprašanje, ali je OVS deloval na podlagi njegovih navodil, je Erjavec pojasnil, da "so imeli sestanek in razpravljali o neprimernem dogajanju". "In direktor OVS-ja me je vprašal, ali to preverijo. Glede na to, da gre za ekscesen dogodek, ki je pomemben z vidika etičnega delovanja v vojski, sem to odobril. In zloraba bi bila, če tega ne bi poskušali razjasniti," je prepričan.

Po Erjavčevih besedah je namreč nesprejemljivo, da nižji častnik vojakom razlaga o zdravstvenem stanju višje častnice. "Ne znam si predstavljati, kam pridemo, če bomo v vojski dovolili taka obračunavanja," je dodal. Erjavec je tako potrdil, da je OVS opravil določena zaslišanja pripadnikov Slovenske vojske, ki naj bi bili zraven, ko naj bi Škerbinc govoril o tem. "Poročila še nisem prejel, postopek še ni končan," je pojasnil.

Tako tudi vztraja, da je razrešitev Škerbinca z mesta poveljnika v poveljstvu sil potekala v skladu s pravili v SV. "Razrešitev je predlagala načelnica, ker Škerbinc ni več užival njenega zaupanja. Če predlogu načelnice ne bi sledil, bi to pomenilo neke vrste mojo nezaupnico načelnici. Jaz ji zaupam in sem ji zaupal tudi, ko so mediji poročali o njenih zdravstvenih težavah," je dejal in spomnil, da je načelnica kazensko ovadila medij, ki je prvi pisal o tem, da naj bi bila hospitalizirana.

Erjavec je ob tem dejal, da ima načelnica pravico, da si izbere svojo najožjo ekipo, pa tudi, da v vojski ves čas potekajo tako imenovanja in razrešitve, velikokrat brez posebne obrazložitve. "Podpisal sem tudi že sklep o imenovanju novega poveljnika poveljstva sil, ki tudi nima obrazložitve," je dejal. Postopek sicer po navedbah ministrstva za obrambo še ni končan. Tako da za zdaj ostaja na čelu poveljstva sil namestnik poveljnika brigadir Milan Žurman.

Erjavec meni, da se razrešitev brigadirja skuša politizirati

Škerbinc je sicer vložil ugovor na razrešitev s položaja. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti.
Erjavec je ob tem dejal, da je žalostno, da se poskuša razrešitev brigadirja zdaj politizirati, in ugiba, ali je zadeva morda povezana tudi z današnjim začetkom kampanje pred volitvami v Evropski parlament ali gre za odvračanje pozornosti od kakšnih drugih tem.

Komisija: Obrambni minister Erjavec zlorabil svoj položaj

Bo moral Erjavec odstopiti?

Mahnič o političnih posledicah očitkov Erjavcu ni konkretno govoril, je pa po novinarski konferenci na Twitterju navedel, da morata tako Erjavec kot Matijevič odstopiti. Med mogočimi ukrepi bi lahko bila interpelacija zoper ministra. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je sicer po poročanju Dela v četrtek napovedal, da bodo v sindikatu zahtevali sklic izredne seje parlamentarnega odbora za obrambo, na opozicijske stranke pa tudi naslovili predlog za vložitev interpelacije proti ministru za obrambo.

Karl Erjavec je na vprašanje, ali bo o očitkih govoril tudi s premierjem Marjanom Šarcem dejal, da sta o tem govorila že prej, saj da so takšno politizacijo pričakovali.