Po mnenju Möderndorferja Tomčeva v delu svojega nastopa na skupščini ni podala stališč DZ-ja, temveč izrazito strankarska stališča. Foto: BoBo
Po mnenju Möderndorferja Tomčeva v delu svojega nastopa na skupščini ni podala stališč DZ-ja, temveč izrazito strankarska stališča. Foto: BoBo
Svet Evrope
Romana Tomc trdi, da so očitki PS-ja na njen račun posledica popolnega nepoznavanja delovanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Foto: EPA

Potem ko je kolegij predsednika DZ-ja na seji v nekaj minutah soglasno sprejel časovni razpored redne julijske seje DZ-ja, je v nadaljevanju več kot uro in pol dolge razprave večino časa namenil nedavnemu nastopu poslanke SDS-a Romane Tomc na Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Ta je kot vodja slovenske delegacije 26. junija sodelovala na razpravi o poročilu Korupcija kot grožnja, ki izpostavlja tudi primera Janeza Janše in Zorana Jankovića. V poslanski skupini PS-ja so bili ogorčeni, da je Tomčeva v razpravi dejala, da bi Janševa vlada z izvedbo predvidene sanacije bančnega sistema in prodaje državnega premoženja pomenila "grožnjo obstoju utečenih povezav in dolgoletnih elit", a je morala zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije pasti.

Po mnenju vodje poslanske skupine PS-ja Janija Möderndorferja je s tem zlorabila položaje vodje delegacije slovenskega parlamenta in bi morala zaradi tega odstopiti. V PS-ju sicer ne nameravajo sprožiti postopka za razrešitev, pričakujejo pa, da bo Tomčeva, "če ima kaj morale", odstopila sama.

O očitkih bo obvestila Svet Evrope
Romana Tomc je očitke zavrnila in zatrdila, da člani Parlamentarne skupščine ne podajajo stališč parlamentov, temveč stališča političnih skupin, odborov in svoja osebna stališča. Napovedala je, da bo o obtoževanju obvestila vodstvo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope in svoje kolege v skupščini. Po njenih besedah se "PS očitno trudi, da mednarodna javnost ne bi bila korektno informirana o dogajanju v Sloveniji".

Tanko ni zadovoljen z odzivi služb DZ-ja
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je službam DZ-ja očital, da se ne odzivajo na netočnosti in nekorektnosti, ki jih o DZ-ju navajajo nekateri mediji, da javnosti ne informirajo "z enakimi vatli" v odnosu do posameznih poslanskih skupin, kar je po njegovem mnenju mogoče razumeti tudi kot "zavestno obračunavanje" s SDS-om.

Generalna sekretarka DZ-ja Mojca Prelesnik je zanikala Tankove očitke. Po njenih besedah službe DZ-ja odgovarjajo na vsa vprašanja medijev, ničesar ne "pometejo pod preprogo", odgovori pa so korektni in celoviti, brez kakršne koli pristranskosti.