Jelinčič se na imuniteto ni skliceval. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič se na imuniteto ni skliceval. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako imunitete niso podelili koprski okrožni sodnici Orjani Trunkl. Odločitev mora potrditi še državni zbor.

Kot je po zaprtem delu seje komisije povedal njen predsednik Dušan Kumer (SD) je Jelinčič obtožen razžalitve. Jelinčič je sam povedal, da gre za " t. i. razžalitev njegove sodelavke Lare Mikuž". Jelinčič jo je ob izbruhu afere s Srečkom Prijateljem, ki naj bi izsiljeval očeta omenjene zaposlene v DZ-ju Marjana Mikuža, dejal, da je Lara Mikuž tajna policijska sodelavka. Mikuževa je vložila tožbo, zadevo pa zdaj obravnava kazenski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča. Predsednik SNS se na imuniteto ni skliceval.

Predsednik mandatno-volilne komisije je glede Anderliča povedal, da je ta v kazenskem postopku zaradi izdaje uradne tajnosti. Potrdil je, da gre za zgodbo s prisluškovalnimi napravami na Kosovu.

Anderlič javnost obvestil o napravi za prisluhe
Postopek zoper Anderliča je avgusta 2007 sprožilo ministrstvo za obrambo. Anderlič naj bi na novinarski konferenci javno razkril vsebino dokumenta ministrstva, označenega s stopnjo tajnosti, in s tem protipravno razkril tajne podatke. Javnosti je tako povedal, da je Mors leta 2006 kupil napravo za prisluhe, ta nabava pa ni bila navedena v poročilih o nabavah za leto 2006, ki jih je ministrstvo pripravilo za matični odbor DZ.

Nadaljuje pa se tudi kazenski postopek zoper sodnico Trunklovo, ki je med drugim sodila tudi v sojenju zoper Srečka Prijatelja. Postopek naj sprožil italijanski državljan, ki sodnici očita krivo obdolžitev in obrekovanje.