Zmago Jelinčič:
Zmago Jelinčič: "Vedno sem verjel v SNS." Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
20 let Slovenske nacionalne stranke

Zmago Jelinčič je za MMC povedal, da so stranke, kot je SNS, nujne za normalno delovanje demokracije. Po njegovem mnenju so za Slovenijo naredili veliko in prepričan je, da v parlamentu mora biti nekdo, ki vladajočo koalicijo nenehno opozarja na stvari, ki bi lahko Sloveniji škodovale. Jelinčič je poudaril, da so od vstopa v parlament leta 1992 v opoziciji in da so se kot opozicijska stranka izkazali, in dodal: "Nismo samo kritični, ampak tudi konstruktivni."

Jelinčič: Verjamem v SNS
"Verjamem v stranko in zaupam delu stranke, zato nisem nikoli dvomil, da stranka kljub izstopom poslancev, obtožbam in raznim delitvam ne bi obstala," je Jelinčič komentiral izstope nekaterih poslancev iz stranke in različne obtožbe na račun njega in poslancev SNS-a. "Dejstvo, da smo še vedno v parlamentu, moje prepričanje o tem, da stranka dela dobro, samo še potrjuje," ocenjuje.

Zgodovina in program stranke
Glavno načelo stranke naj bi bilo delovanje v dobro slovenskih državljank in državljanov ter v dobro naši Sloveniji, kot imajo zapisano v strankarski osebni izkaznici. Ideološko pa se opredeljujejo kot ideološka in politična nazorska kontinuiteta stranke, ki izhaja iz prve protifašistične organizacije TIGR prek narodnoosvobodilnega boja v drugi svetovni vojni in se prek odločitve slovenskega naroda o samostojni državi nadaljuje v gradnjo moderne, demokratične in socialne države.

SNS je do zdaj prišel v parlament na vseh državnozborskih volitvah. Največ poslancev so imeli v prvem mandatu, ko jih je bilo 12. Na volitvah leta 1996 je stranka prejela štiri poslanske sedeže, štirje poslanci SNS-a so bili izvoljeni leta 2000. Volitve 2004 so stranki prinesle dva poslanca več, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa so dobili pet poslanskih sedežev.

SNS na volitvah 2012 in "po Jelinčiču"
Jelinčič je zatrdil, da bo na naslednjih volitvah zagotovo še vodil SNS, ki bo po njegovem prepričanju zagotovo prišel v parlament. Ali je pripravljen vstopiti v prihodnjo vladno koalicijo, pa ni želel razkriti.

Kako dolgo bo še predsedoval nacionalni stranki, po njegovem mnenju ni mogoče napovedati, ker je to odvisno od različnih dejavnikov, je pa poudaril, da ga za prihodnost stranke ne skrbi. "Stranka ima nekaj obetavnih kandidatov, ki bi lahko uspešno vodili SNS, ampak jih je treba še vzgajati, saj če nekdo prehitro dobi v roke potico, pozabi, da je kruh osnovno živilo", sklene Jelinčič.

20 let Slovenske nacionalne stranke