Gostja MMC-jeve klepetalnice je bila ministrica za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Gostja MMC-jeve klepetalnice je bila ministrica za obrambo. Foto: MMC RTV SLO

"Še vedno imamo opravka z veljavno pogodbo, ki določa, kaj so lahko podlage za njeno prekinitev oziroma razdrtje," je v spletni klepetalnici MMC-ja opomnila ministrica za obrambo in dodala, da so pozivi k razdrtju pogodbe zelo lahkotni in "politično oportuni". Ob tem dodaja: "Če pa moraš za to prevzeti odškodninsko odgovornost in zraven ni nikogar od tistih, ki znajo veliko govoriti, nič konkretnega pa dokazati, potem pa ravnaš skladno z zakonom."

Ministrica še pojasnjuje, da je bil v pogodbi natančno določen vrstni red prihoda osemkolesnih vozil. Obenem so bila predpisana tudi pravila, ki jih morajo ta vozila izpolnjevati. "Če vozila ustrezajo predpisanemu, jih mora prevzemna komisija prevzeti, ministrstvo za obrambo pa plačati. Vse ostalo bi v tem trenutku pomenilo kršitev veljavne pogodbe," še pravi.

Celoten klepet z ministrico Ljubico Jelušič, v katerem boste izvedeli tudi, kako je videti povprečen ministričin dan in kakšen je njen odnos do orožja, si preberite tukaj.

Ministrica, ki bo morala na zahtevo obrambe o patriah pričati tudi na sojenju Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu, ki jima tožilstvo očita nevestno delo v službi, o tem pravi: "Pričakujem predvsem veliko vprašanj, ne vem pa, ali bom na vsa znala ali lahko odgovorila."

"Načeloma gredo v Afganistan 4 rotacije vojakov"
V spletni klepetalnici se ministrica ni mogla izogniti niti vprašanju o misiji v Afganistanu. Pojasnila je, da je vlada decembra 2009 sklenila, da SV v okviru operacije ISAF preide na vodenje lastne operativne skupine za mentorstvo in povezave, hkrati pa so se odločili tudi, da po preteku enega leta ocenijo, kako uspešni so slovenski vojaki v omenjeni državi: "Ta ocena se bo torej zgodila v jeseni 2011 in na njeni podlagi bi morala vlada, ob upoštevanju mnenja Varnostnega sveta Združenih narodov ter ob upoštevanju posvetovanj z zavezniki, odločiti, kako nadaljevati s slovenskim delovanjem v operaciji ISAF. Načeloma pa velja, da bomo v Afganistan napotili štiri rotacije sil za mentoriranje enot afganistanske vojske."

Naši vojaki so vedno v nevarnosti
"Če se pokaže, da ta naloga daje dobre rezultate, bo prav, da z njo nadaljujemo. Verjamem, da bodo tudi siceršnji kritiki morali priznati napredek v Afganistanu, če bo ta viden po vseh prej omenjenih analizah," še pravi Jelušičeva, ki ob tem dodaja, da se moramo "za naše vojake vedno bati in jim stati ob strani", saj so, ne glede na to, kje na mednarodni misiji so, v nevarnosti.

Lovcev prestreznikov Slovenija ne bo imela
Uporabnike je med drugim zanimalo tudi, kako bi se oz. se bo Slovenija v prihodnje branila pred morebitnimi napadi iz zraka. Ministrica je pojasnila, da za zdaj Slovenija ne bo imela lastnih lovcev prestreznikov. "Trenutna rešitev, ko zračni prostor varujemo tako, da imamo lastne radarske zmogljivosti na zemlji ter sisteme za vključevanje naše slike ter sprejemanje slik iz drugih Natovih središč, in sistem vodenja letal nad svojim prostorom, Nato pa nam zagotavlja lovce prestreznike, je ustrezna in pride v poštev tudi v primeru zaostritev. Namreč - pričakujemo, da bodo zaveznice iz Nata in EU v primeru zaostritve na naši strani," je razložila obrambna ministrica.