V Libanonu je 14 slovenskih vojakov. Foto: MORS
V Libanonu je 14 slovenskih vojakov. Foto: MORS

Ministrica je ob tem povedala, da slovenski vojaki dvajset let po odločitvi za samostojnost Slovenije v mednarodnih misijah močno prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti. Prepričana je, da je zanje zelo pomembno, da so jih obiskali prav v tem trenutku, kajti obletnica samostojnosti zanje pomeni spomin na to, da pred 20 leti Slovenije še ni bilo na zemljevidu Združenih narodov.

Po njenih besedah so vojaki v petek preživeli čudovit božični večer. Pridružil se jim je tudi vojaški kaplan Aleksander Urek.

Pahor se je v okviru enodnevnega obiska srečal tudi z namestnikom poveljnika sil Unifil, brigadnim generalom Santijem Bonfantijem. Ta je obiskovalcem - Pahorja in Jelušičevo je spremljal tudi poveljnik sil slovenske vojske brigadir Branimir Furlan - predstavil celotno operacijo ter tudi politično, socialno in varnostno vzdušje na jugu države.

Deveti kontingent Slovenske vojske v okviru misije Unifil, ki je bila ustanovljena leta 1978 z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, šteje štirinajst pripadnikov, ki jim poveljuje major Vincenc Arko. Nastanjeni so v vojaškem oporišču v Šami.

V Unifilu trenutno deluje okoli 12.000 vojakov iz 85 držav, v sektorju zahod, kjer so slovenski vojaki, pa jih je okoli 4.000.

Krek in Šteiner na Kosovo
Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek in načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner pa bosta v nedeljo obiskala slovenske vojake 22. kontingenta na Kosovu. 22. kontingent v okviru sil Kfor šteje 332 pripadnikov, poveljuje pa mu podpolkovnik Boris Rutar.