Ministrica Ljubica Jelušič in Janez Stanovnik se očitno ne strinjata glede vloge slovenskih vojakov v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ministrica Ljubica Jelušič in Janez Stanovnik se očitno ne strinjata glede vloge slovenskih vojakov v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Udeležence je nagovorila obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je prepričana, da je kongres poslal sporočilo o prihodnosti in da se je tudi za svobodo prihajajočih generacij treba bojevati.

Po besedah Jelušičeve so partizanke in delegatke prvega kongresa protifašistične ženske zveze govorile o prihodnosti lastnih otrok in vnukov, njihove nesebičnosti in humanitarnosti pa bi se morali naučiti tudi danes, kar velja zlasti za politike, ki mislijo samo na trenutno politično preživetje.

"Mi uživamo svobodo teh, ki so umirale v koncentracijskih taboriščih, in mi, me smo odgovorne za to, da se boj, svoboda in življenja teh žensk, njihovo sporočilo nese naprej in da se zanj borimo. Nesebičnost, solidarnost, skrb za druge, to je tisto, kar je naša naloga," je povzela Jelušičeva.

Stanovnik: V Afganistanu nimamo kaj početi
V svojem govoru se je ministrica dotaknila tudi enakopravnosti žensk. Povedala je, da so danes ženske prisotne na različnih mestih, zlasti v politiki, vendar meni, da jih ni dovolj.

Slovenske vojakinje pa so po njenih besedah enakopravne bojevnice v današnjem globalnem svetu skrbi za mir in varnost. V slovenski vojski skrbijo tudi za to, da se duh enakopravnosti obeh spolov prenaša v prostore njihovega delovanja in različnih mednarodnih operacij, je še povedala.

Ob koncu govora je ministrica na oder povabila predsednika Zveze združenj borcev Slovenije za vrednote NOB Janeza Stanovnika, ki se je na njene besede navezal s trditvijo, da Slovenci nimajo v Afganistanu kaj početi.