Krpan 8 x 8 v času razpisa ni obstajal niti kot prototip, je po besedah Alenke Jeraj dejal Marjan Senica, ki je pričal pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Krpan 8 x 8 v času razpisa ni obstajal niti kot prototip, je po besedah Alenke Jeraj dejal Marjan Senica, ki je pričal pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj
Jerajeva je še dejala, da je Senico, po njegovih besedah, poklical tudi Drago Kos in lobiral za nakup 400 vozil 6 x 6. K njemu naj bi poslal podjetnika Milana Šalamona, ki naj bi bil prijatelj Milana Kučana, ker ga je poklical iz njegove pisarne. Denar naj bi zagotovil Danilo Kovačič, a z naročilom ni bilo nič. Foto: BoBo
Izjava predsednice Preiskovalne komisije Krpan Alenke Jeraj

Jerajeva se je pri izjavi sklicevala na prvo zaslišanega na državnozborski komisiji "Krpan", ki preiskuje ozadje nakupov oklepnih vozil in opreme za slovensko vojsko Sistemske tehnike.

Kot prvo pričo je komisija zaslišala Marjana Senico, nekdanjega vodjo proizvodnje v Sistemski tehniki. Jerajeva je v izjavi za javnost opisala Seničevo pričanje in med drugim dejala, da njegovo pričanje potrjuje, da so bili nekateri LDS-ovi politiki vpeti v posle za nakup vozil in opreme za Slovensko vojsko.

Prekinili utečene posle in s tem vir zaslužkov
"Nov način izbire in izbor Patrie sta očitno prekinila utečene posle, ker se je, kot kaže, preplačevala oprema, zato da je nekdo zaslužil. Kdo, bomo ugotovili v zaslišanjih in skozi novo dokumentacijo. Gotovo to ni bil samo Jure Cekuta, ampak, kot je povedala priča, tudi vodilni v takratnem LDS-u oziroma stranka LDS,"
je dejala Jerajeva.

Senica je opisal svoje delo pri ponudbi in prodaji oklepnikov 6 x 6, ki jih je izdelovala Sistemska tehnika. Gre za vozilo, ki je imelo pomanjkljivosti, a je bilo pripravljeno tako, da se je lahko prodajalo. Po besedah Jerajeve je Senjur dejal, da se na tem področju "ni prav veliko premikalo", dokler ni stopil v stik s politiki. Sistemska tehnika je že prej delala za JLA in je zato pričakovala, da bo posle nadaljevala za Slovensko vojsko.

Po sestanku z Golobičem je steklo?
Senica je zato iskal stike s politiki in se v Cerknici sestal z Milanom Kučanom, pri Cekuti z Janezom Drnovškom, v Ljubljani pa z Gregorjem Golobičem. Senica je ocenil, da so se zadeve prav po sestanku z Golobičem, ki je bil, kot je poudarila Jerajeva, takrat funkcionar LDS-a, druge vloge pa ni imel, začele premikati.

"Malar" kar naprej hodi po denar
Senica je dejal, da se je vozilo zaradi dodatnih komponent, ki jih je dobavljala družba Steyr, nenehno dražilo. Ko je Senica skušal izvedeti, zakaj se to dogaja, mu je avstrijski vir dejal, da "ni čudno, da cene rastejo, če pa 'malar' kar naprej hodi po denar". Z "malarjem" je po besedah Jerajeve mislil na Jureta Cekuto. Senica naj bi še dejal, da njegovi poskusi znižanja cene niso bili uspešni.

Senica je po besedah Jerajeve omenjal še Draga Kosa, ki naj bi lobiral za nakup 400 vozil 6 x 6, omenjal pa je tudi potovanja Kučana in Jelka Kacina v Izrael.

Senica je nato še dejal, da so bili podobni načrti pripravljeni tudi za posle z oklepniki 8 x 8, saj so bila pisna o nameri podpisana tako za 6 x 6 kot 8 x 8.

Jerajeva je dejala, da je Senica o poslih, povezanih z nakupom oklepnikov 8 x 8, dejal, da
Sistemska tehnika ni mogla uspeti na razpisu, ker je imela narejen samo prototip vozila, na dan prijave pa niti tega ne. Vozilo prav tako še ni bilo testirano po mednarodnih standardih in je bila patrija po vseh primerjavah s krpanom v vseh pogledih boljša. "To so Senici osebno zatrjevali strokovnjaki, ki so delali teste, a so to pozneje zanikali tudi za medije. Verjetno jih bomo uvrstili med priče in o tem povprašali," je dejala Jerajeva.

Jerajeva je zato prepričana, da so bili utečeni posli, v katerih se je oprema preplačevala, da bi nekdo zaslužil, prekinjeni, in dodala, da so bili glede na Seničevo pričanje med zaslužkarji nekateri LDS-ovci.

Komisija bi morala v petek zaslišati takratnega premierja Antona Ropa in Janeza Janšo, a je zaslišanje prestavila. Veliko, kot kaže, pričakujejo od pričanja priče z obrambnega ministrstva, ki dela na področju razpisov. Potrebno dokumentacijo naj bi za nadaljevanje dela komisije zbrali v 14 dneh.

Izjava predsednice Preiskovalne komisije Krpan Alenke Jeraj