Lastniki večstanovanjskih stavb bodo morali vgraditi delilnike stroškov porabe toplote. Foto: BoBo
Lastniki večstanovanjskih stavb bodo morali vgraditi delilnike stroškov porabe toplote. Foto: BoBo
Za ogrevanje bo vsak plačal sam

Časi, ko ste zaradi potratnega soseda plačevali visoke zneske za ogrevanje, se končujejo. Od 1. oktobra bodo morali stanovalci v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevanjem na radiatorje namestiti delilnike stroškov porabe toplote, je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja.

Delilnik bo treba namestiti na vsak radiator v stanovanju, cena enega je približno 30 evrov. Stroške naprav in vgradnje krijejo lastniki sami, so pa na voljo tudi subvencije Ekosklada.

A za ta pravičnejši sistem obračunavanja stroškov, ki se po novem delijo po dejanski porabi, se je v prejšnjih letih odločilo le malo lastnikov stanovanj. So tudi taki, ki za to, kmalu obvezno novost, sploh še ne vedo.

Prihranki lahko znašajo tudi petino
Tiste, ki so pri ogrevanju potratni, strezni prva položnica in jih spodbudi k varčevanju, prihranki pa se opazijo na ravni celotnega objekta. Ti v povprečju znašajo od 15 do 20 odstotkov, lahko pa tudi več. K temu pripomoreta tudi menjava oken in namestitev termostatskih ventilov.

Še vedno boste plačevali v skupno skledo
Vendar ne boste plačali le dejanske porabe, del stroškov bo ostal fiksen, torej boste nekaj plačali tudi, če boste imeli radiatorje ves čas zaprte. Stroški se bodo na stanovanje razdelili po sledečem ključu: od 20 do 40 odstotkov glede na delež ogrevane površine in od 60 do 80 odstotkov na osnovi porabniških deležev.
Delilnike ima le četrtina
Po ocenah ministrstva za gospodarstvo (MG) ima delilnike največ 25 odstotkov večstanovanjskih stavb s skupnim ogrevanjem, a upravniki opozarjajo, da jih povsod ne bodo mogli pravočasno namestiti. Lastniki stanovanj brez delilnikov, ki jih bodo našli inšpektorji, bodo plačali 200 evrov kazni.

V Stanovanjskem podjetju Ljubljana si želijo, da bi MG podaljšal rok za vgradnjo, vendar so na ministrstvu odločeni, da se rok ne bo podaljšal, "ker izkušnja je taka, da če se rok podaljša, se potem spet nič ne zgodi do nekaj mesecev pred novim rokom".

Za ogrevanje bo vsak plačal sam