Joras je novinarje nagovoril ob Dragonji. Foto: Reuters
Joras je novinarje nagovoril ob Dragonji. Foto: Reuters
Danijel Starman
Jorasov odvetnik meni, da je njegov varovanec pripravljen iti do konca. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Joras bo skušal predsedniku približati svojo problematiko. Foto: EPA
Srečanje premierjev, Joras gladuje

Pojasnil je, da je glede na dogodke, ki so se zgodili, to moral narediti, hkrati pa zatrdil, da je na gladovno stavko pripravljen, fizično in psihično.

Dogovor med slovensko in hrvaško vlado, da lahko uporablja evropsko pot, se mu namreč ne zdi dovolj. Želi si, da bi lahko izpolnil pravnomočni sklep piranskega sodišča, ki pravi, da lahko sam odstrani cvetlična korita, ki zapirajo pot do njegove hiše. Umik korit mu je v soboto preprečila hrvaška policija. Sam meni, da bi mu morala pri tem ob strani stati slovenska policija, ki pa tega ni storila. Spomnil je tudi, da je že pred dvema letoma neuspešno poskušal odstraniti štiri betonska korita.

Na varuhinjo naslovil pismo
Ker v torek ni bilo pozitivnih premikov glede izvršitve odločbe piranskega sodišča, je Jorasov odvetnik Daniel Starman varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik prosil za ukrepanje. Prepričan je, da ne gre le za teptanje osnovnih človekovih pravic, temveč tudi za teptanje številnih pravic, ki jih zagotavlja slovenska ustava.

"Predstavniki Slovenije so bili obveščeni o sklepu sodišča, zaprosil sem jih za pomoč, da na slovenskem ozemlju odstranimo ovire, ki jih Hrvaška postavlja neupravičeno, s čimer je omejevala pot do doma. In ker tudi to ni šlo, mi ni preostalo nič drugega," je povedal Joras.

Je pripravljen iti do konca?
Dodal je, da si želi predvsem doseči, da se mu omogočijo takšni pogoji bivanja v Sloveniji oziroma Evropi kot vsem drugim državljanom. Na vprašanje, ali je pripravljen iti do konca in morda celo ogroziti svoje življenje, je odgovoril: "Jaz menim, da bom to naredil. Kako se bo to naprej odvijalo, boste sami priče, ali bo do tega prišlo." Starman pa je povedal, da je Joras gladovno stavkal že pred šestimi leti, zaradi česar je sam prepričan, da je Joras pripravljen iti do konca.

Od srečanja premierja Janeza Janše s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem na Obrežju ne pričakuje ničesar, je dejal, saj je bilo po njegovih besedah takih srečanj že veliko. Poudaril je, da ne pričakuje obiskov politikov, temveč le to, da izpolnjujejo svoje obveznosti, ki jim jih narekujejo ustava in zakoni.

Zavod 25. junij bo o dogajanju obvestil Evropo
Zavod 25. junij pa je sporočil, da namerava v četrtek pravnomočni sklep piranskega sodišča v angleščini in slovenščini razposlati pristojnim evropskim ustanovam in evropskim medijem. Če do torka, 6. maja, ne bo premier Janez Janša zamenjal ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja in direktorja policije Jožeta Romška, bo Zavod 25. junij na pristojne evropske ustanove poslal enourni film, ki naj bi med drugim dokazoval, kako je več kot 30 slovenskih specialcev zdravniškemu vozilu z vsemi oznakami in z zdravnikom preprečilo, da bi do ljudi na mostu pripeljal zdravila dvema nujno potrebnima pomoči, obleke za premražene mladoletne osebe in nekaj vode.

Türk bo Jorasa sprejel šele po praznikih
Sicer pa je predsednik države Danilo Türk ugodil prošnji Joška Jorasa in ga je pripravljen sprejeti, a bo za to našel čas šele po prvomajskih praznikih. Joras je namreč želel, da bi se s predsednikom srečal najpozneje v torek, še preden je začel gladovno stavkati.

Glede tega je Joras pojasnil, da bo predsedniku skušal predstaviti problematiko in sklep piranskega sodišča, saj po njegovem mnenju politiki v Ljubljani zelo malo vedo, kaj se v resnici dogaja.

M. R.

Srečanje premierjev, Joras gladuje