Jorasu dogovor med slovensko in hrvaško vlado ni dovolj. Hoče, da se spoštuje sklep piranskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Jorasu dogovor med slovensko in hrvaško vlado ni dovolj. Hoče, da se spoštuje sklep piranskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Predsednik države si želi, da bi se opravila običajna komunikacija med pristojnimi organi obeh držav. Foto: EPA
Joras vztraja pri gladovni stavki

Predsednik države Danilo Türk si želi, da bi se v naslednjih dneh ozračje v zvezi z dogajanjem ob meji s Hrvaško umirilo in da bi se ob tem opravila običajna komunikacija med pristojnimi organi obeh držav. Joras, ki je za sprejem pri predsedniku republike zaprosil že trikrat, prvič januarja letos, odgovora ni želel komentirati, je pa sporočil, da bo svoje stališče javnosti predstavil v sredo ob 9. uri na tiskovni konferenci ob Dragonji.

Joras odločen gladovno stavkati
Če cvetlična korita do torka zvečer ne bodo odstranjena, bo Joras, ne glede na dogovor med Slovenijo in Hrvaško, da lahko uporablja evropsko pot, začel gladovno stavko.

Jorasov odvetnik Danijel Starman je za MMC dejal, da je z Jorasom nazadnje govoril v ponedeljek ob 23.00. Joras je bil takrat že seznanjen z dogovorom med slovensko in hrvaško vlado, da lahko uporablja evropsko pot. A je, kot je povedal Starman, kot iz topa izstrelil, da zanj to ni dovolj - hoče, da se spoštuje sklep piranskega sodišča. Joško Joras je zato pripravljen opolnoči začeti gladovno stavko.

"Če bo predsednik dal zagotovila, da se bo spoštovala vladavina prava, bom naredil vse, da Joras ne gre v ta proces, bojim pa se, da tega sprejema v tem času ne bo", je pred sporočilom iz urada predsednika dejal Starman. Joras že vse od januarja čaka na sprejem pri predsedniku republike, za katerega so zaprosili že tretjič. Starman je še dejal, da ima predsednik izjemno moč, vpliv, vendar ne verjame, da bi lahko on Hrvate prepričal, naj umaknejo korita. Dodal je, da bi bilo najbolje, da bi korita prestavili tisti, ki jih je dal pred dvema letoma postaviti.

Do preklica Joras ne komunicira z mediji
V ponedeljek je Joras za MMC dejal, da z mediji do srede ne namerava komunicirati, in dodal, da je pri uveljavitvi sodne odločbe za odstranitev cvetličnih korit, ki zapirajo pot do njegove hiše, na potezi vlada.

Slovenija in Hrvaška sta v ponedeljek dosegli dogovor, da lahko Joras uporablja evropsko pot do svoje hiše, cvetlična korita pa še niso odstranjena.

Pravnomočnega sklepa sodišča se ne da izvesti
Kako je mogoče, da se pravnomočni sklep piranskega sodišča, da lahko Joškom Joras sam odstrani korita, ne izvaja oziroma da lahko minister odloča, kateri pravnomočni sklep sodišča se lahko izpolni, se je v oddaji Vroči stol spraševal tudi Marjan Podobnik. Patrick Vlačič iz SD-ja mu je pritrdil, ko je dejal, da je sodna veja naredila z razsodbo pravilno potezo, zatajila pa sta izvršna oblast in diplomacija, ki ne vesta, kaj storiti.

Nov shod napovedan za 17. maj
Ker Zavodu 25. junij v soboto ni uspelo odstraniti cvetličnih korit, je za 17. maj napovedal nov shod.

A. M.

Joras vztraja pri gladovni stavki