Joško Joras bo glasove nabiral na Koroškem. Foto: BoBo
Joško Joras bo glasove nabiral na Koroškem. Foto: BoBo

Joško Joras se je odločil kandidirati, ker po njegovih besedah slovenska politika Hrvaški nezakonito prepušča slovensko ozemlje, na katerem živi sam. "To je zame nesprejemljivo in naredil bom vse, da to ozemlje ostane del Slovenije," je napovedal Joras, ki se je po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško znašel na Hrvaškem.

Joras je sicer že bil piranski občinski svetnik med letoma 1998 in 2002, leta 2002 je kandidiral za predsednika države, leta 2004 pa za poslanca na listi SLS-a. Iz te stranke je lani izstopil. Na bližnjih državnozborskih volitvah bo kandidiral za Zedinjeno Slovenijo, a ne v piranskem okraju, ampak predvidoma v dravograjskem: "Meni so en velik navdih občani ali Slovenci iz Libelič, ko to zgodovino berem in poznam to problematiko, sem preprosto rekel - tam imajo ljudje več občutka za narodnost ali pa za narodno povezanost."

Joras pravi, da se od 29. junija ob razglasitvi oz. 29. decembra ob uveljavitvi arbitražne razsodbe zanj ni nič spremenilo, niti stalno bivališče: "V tistem trenutku, ko bodo pa oni izbrisali hišno številko Sečovlje 1 na parceli 4651, v tistem trenutku bom jaz eden od izbrisanih na tem območju."

Stalno bivališče sicer na kandidaturo za poslanca ne vpliva. Slovenci, ki so zaradi arbitražne sodbe ostali na Hrvaškem, bodo kmalu dobili nakazan prvi del odškodnin, če so se odločili, da se želijo preseliti v Slovenijo. Čas za dokončno odločitev imajo do decembra. Jorasa zagotovo ne bo med njimi.

Med kandidati Zedinjene Slovenije bo tudi Duša Krnel Umek, ki je postala predsednica piranskega lokalnega odbora. Njen predsednik Andrej Šiško je na zadnjih predsedniških volitvah kandidiral za predsednika republike in dobil 2,21 odstotka glasov ter tako med devetimi kandidati pristal na petem mestu.

Joras bo kandidiral za poslanca
Joras bo kandidiral za poslanca