Bo odšla sama, ali jo bo moral razrešiti DZ? Foto: BoBo
Bo odšla sama, ali jo bo moral razrešiti DZ? Foto: BoBo

Izredna seja DZ-ja, na kateri bodo predvidoma odločali o predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, bo v ponedeljek, po končani redni seji.

Redna seja DZ-ja bi se sicer morala danes končati, vendar je predsednik DZ-ja Milan Brglez poslance obvestil, da jo bodo nadaljevali v ponedeljek ob 9. uri s tretjo obravnavo predloga novele zakona o prekrških. Sejo bodo zato danes prekinili.

Na kolegiju predsednika DZ-ja se je ob tem vnela pestra razprava glede tega, ali bodo poslanci končali redno zasedanje in začeli izredno sejo v ponedeljek ali v torek. SMC in DeSUS sta vztrajala, da je izredna seja v ponedeljek, opozicija pa za takšno odločitev ni videla razlogov.

Za torek je namreč po programu že dalj časa predviden rezervni termin za zasedanje DZ-ja, v ponedeljek pa je med drugim predvidena seja parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu. V SDS-u, NSi-ju in v poslanski skupini nepovezanih poslancev so celo dejali, da gre za oviranje dela preiskovalne komisije.

Han se bo počutil butasto
Tudi vodja poslanske skupine koalicijskega SD-ja Matjaž Han je pritrdil vodji poslanske skupine SDS-a Jožetu Tanku in dejal, da je to, kar so naredili na kolegiju, "šlamastika". Han bo sicer podprl koalicijo, a da se ob tem počuti butasto.

Pri načrtu izredne seje je odprto tudi vprašanje razprave o razrešitvi ministrice, saj je ta napovedala, da bo do ponedeljka razmislila o svojem odstopu. V tem primeru razprave in odločanja o razrešitvi ne bi bilo, DZ pa bi se seznanil z njenim odstopom.

Težave idrijskega rudnika
Težave idrijskega rudnika