Julijana Bizjak Mlakar vztraja na položaju, a kot kaže, se ji maje podpora tudi med poslanci lastne stranke. Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar vztraja na položaju, a kot kaže, se ji maje podpora tudi med poslanci lastne stranke. Foto: BoBo
Erjavec
Erjavec si ne predstavlja, da bi Bizjak Mlakarjeva odšla iz stranke. Foto: BoBo
DeSUS ne bi razrešil svoje ministrice
Bo DeSUS podprla svojo ministrtico?

V DeSUS še niso enotni o podpori ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar pri glasovanju o njeni razrešitvi, o tem se bodo pogovarjali na seji poslanske skupine, ki naj bi bila v četrtek. Franc Jurša želi, da bi bili enotni, čeprav to ni gotovo, je povedal v izjavi novinarjem po tokratnem koalicijskem srečanju.

Predsednik stranke Karl Erjavec se nagiba k stališču, da poslanci DeSUS-a ne bi podprli njene razrešitve, a tudi to, da bi bili vzdržani, po njegovem mnenju ne pride v poštev. Po njegovem mnenju bi bilo najboljše, da bi Bizjak Mlakarjeva odstopila sama.

To ji je priporočal tudi Jurša. "Bizjak Mlakarjeva je večkrat malo svojeglava. Tako ravna tudi v tem primeru," je dodal.

Kje bo končala ministrica
Bizjak Mlakarjeva se sicer vrača v DZ. Ali v poslanske klopi DeSUS-a, pa je po besedah Jurše odvisno od nje. "Obstaja možnost, da bo izkoristila odločanje poslanske skupine pri predlogu za razrešitev," je povedal. Spomnil je na njeno izjavo, da se v poslansko skupino DeSUS-a ne bo vrnila, če je ne bodo podprli. Če se bo predhodno izrekla o tem, bo poslancem toliko lažje, je priznal vodja poslanske skupine.

Erjavec pa meni, da poslansko mesto ni v nevarnosti, saj si ne predstavlja, da bi tudi kot predsednica občinske organizacije DeSUS-a v Kamniku prešla v katero drugo poslansko skupino ali med nepovezane poslance. Kot je še dejal, je položaj nastal zaradi nekompatibilnosti med Bizjak Mlakarjevo in Cerarjem, medtem ko do stranke ne bi smela imeti zamer, saj jo je tudi sam vseskozi podpiral.

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju pred sejo vlade sicer odločno dorekli, da bo kulturni resor popolnila stranka DeSUS in da menjave resorjev s SMC, kot se je špekuliralo v preteklih dneh, ne bo.

Ugibanja o menjavi
O imenih za naslednika na ministrskem položaju Jurša tudi tokrat ni želel govoriti. Je pa med tistimi, ki krožijo v javnosti, po njegovih besedah nekaj takih, ki so dejansko med kandidati. Med njima tudi državni sekretar Tone Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bo pa to po besedah Jurše hitro znano.

Premier Miro Cerar je predlog za ministričino razrešitev v DZ poslal v ponedeljek, po tistem, ko ministrica na njegov poziv ni sama odstopila. Vsebino je koalicijskim partnerjem predstavil na srečanju koalicije.



DeSUS ne bi razrešil svoje ministrice
Bo DeSUS podprla svojo ministrtico?