"Zmožnost in sposobnost sprejemati svoj del odgovornosti v območju evra sloni tudi na zunanjepolitični kredibilnosti države, trdnosti njenih institucij in odsotnosti korupcije, s čimer se Janez Janša osebno ne more pohvaliti," je zapisal Juri. Foto: BoBo
Odmevi na SDS-ovo pisanje

V Zaresu nasprotujejo torkovim trditvam SDS-a o "poskusu obnovitve komunistične tradicije". "Tovrstne izjave, v katerih SDS prikazuje Slovenijo kot 'državo z nižjimi demokratičnimi in pravnimi standardi, kot veljajo v Ukrajini', zgolj povečujejo nezaupanje v državo in njene institucije, v očeh mednarodne javnosti pa prikazujejo Slovenijo kot nezaupanja vrednega in nekredibilnega partnerja," je Juri zapisal v izjavi za javnost.

"Janša in SDS ogrožata ugled države"
V stranki menijo, da predsedniku SDS-a Janezu Janši in njegovi stranki "ne more biti dovoljeno, da ogroža ugled države, bilateralne odnose, gospodarsko rast in delovna mesta nasproti najpomembnejši slovenski gospodarski partnerici". "Še najmanj pa mu je dovoljeno povzročati škodo slovenskim ljudem in ogrožati rast delovnih mest," je prepričan Juri.

"Če naši najpomembnejši partnerji iščejo pot za izhod iz krize in poti za ustvarjanje političnega konsenza, morajo slovenski politiki zbrati vsaj toliko dostojanstva, da podpirajo konsenz doma in enotnost politikov navzven," je še zapisal Juri. Ob tem je spomnil, da z okrevanjem nemškega gospodarstva upamo na rast in delovna mesta tudi v Sloveniji.

SDS se je odzval kratko
SDS pa se je na navedbe odzval s kratkim odgovorom: "Nad mednarodno informacijo se zgražajo tisti, ki so leta 2007 na več kot 320 naslovov v tujini poslali peticijo, v kateri so zapisali, da bo predsedovanje Slovenije 'skrb vzbujajoč znak za sedanjost, še bolj pa za prihodnost Evropske unije'."

Na spletnem omrežju Twitter pa so zapisali, da ni šlo za obvestilo za tuje novinarje ob obisku Merklove, ampak za pregled dogajanj v Sloveniji v angleščini, ki ga mesečno objavljajo na njihovi spletni strani.

"Franco Juri je zadnji, ki si lahko privošči takšno obtožbo. Junija 1991 je protestno bojkotiral razglasitev SLO države," so še zapisali na Twitterju.

Kot je znano, je SDS v torek zapisal, da smo v Sloveniji priča poskusu obnovitve "komunistične tradicije". O tem so v stranki prepričani zaradi imenovanj Branka Masleše na položaj predsednika vrhovnega sodišča, Zvonka Fišerja na položaj generalnega državnega tožilca in Dušana Vučka, ki po novem vodi Državno volilno komisijo.

Omenili so tudi državno odlikovanje, ki ga je predsednik države Danilo Türk podelil nekdanjemu vodji Službe državne varnosti Tomažu Ertlu, in poimenovanje ljubljanske ceste po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju Josipu Brozu - Titu. Glede afere Patria pa so zapisali, da še vedno ni dobila epiloga.

Odmevi na SDS-ovo pisanje