Sveto mašo ob prvem slovenskem evharističnem kongresu bo daroval kardinal Bertone. Foto: EPA
Sveto mašo ob prvem slovenskem evharističnem kongresu bo daroval kardinal Bertone. Foto: EPA
Evharistični kongres v Ljubljani leta 1935
Bo celjski stadion 13. junija tako poln, kot je bil leta 1935 ljubljanski? Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Lojze Grozde
Na slovenskem evharističnem kongresu bo za blaženega razglašen Alojzij Grozde, ki bo tako postal prvi blaženi mučenec v Cerkvi na Slovenskem. Foto: MMC RTV SLO
V nedeljo evharistični kongres

"Gre za enega zelo pomembnih dogodkov v naši novejši cerkveni zgodovini, ki ga lahko primerjamo z obema obiskoma papeža Janeza Pavla II. in beatifikacijo blaženega Antona Martina Slomška," je izpostavil nadškof Anton Stres.

Solidarnost, dobrodelnost in ljubezen ključni poudarki
Nadškof pravi, da bodo skušali poleg svete maše in svete evharistije, ki sta bistveni komponenti vere, pozornost posvetiti tudi angažiranosti kristjanov s poudarkom na solidarnosti, dobrodelnosti in ljubezni.

Slovesno mašo, ki se bo začela ob 11. uri, bo na celjskem stadionu Arena Petrol daroval vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. "Kardinal državni tajnik je drugi človek Katoliške cerkve, je prvi za papežem. Če primerjamo papeža s predsednikom države, je tajnik nekaj podobnega kot predsednik vlade," je razložil.

Bertone bo v Sloveniji tudi na državniškem obisku
Stres je povedal, da bo kardinal Bertone v Slovenijo prispel že v soboto dopoldne, saj se bo na sedežu vlade sešel s premierjem Borutom Pahorjem, popoldne pa na Brdu s predsednikom države Danilom Türkom. Sledil bo obisk Bleda in Brezij, zvečer pa se bo srečal še z vsemi slovenskimi škofi.

Na kongres se je po zadnjih podatkih organizatorjev že prijavilo več kot 25.000 vernikov, če se bo število prijavljenih še večalo, pa razmišljajo tudi o najemu sosednje dvorane. Več kot 500 prostovoljcev bo skrbelo za koordinacijo in udeležencem kongresa delilo brezplačno vodo. Za slovesnejše vzdušje bo med mašo skrbelo 1.300 pevcev iz 35 zborov.

Stroški kongresa ocenjeni na okoli 300.000 evrov
Uvodni del programa se bo začel v nedeljo ob 9. uri. Zbrane na stadionu bo med drugim nagovoril slovenski misijonar pater Pedro Opeka, ki živi in deluje na Madagaskarju. Po besedah člana pripravljalnega odbora Alojzija Kačičnika bo "eden močnejših momentov" pred kongresom prihod podobe brezjanske Marije Pomagaj na stadion. Prinesli jo bodo mladi, ki bodo ob njej noč prej prebedeli v župnijski cerkvi sv. Duha v Celju. Romanje podobe brezjanske Marije bo od četrtka potekalo po župnijah ljubljanske in celjske škofije.

Janez Gril z novomeške škofije je pojasnil, da končni stroški kongresa še niso znani, ocenjujejo pa jih na okoli 300.000 evrov. Pravi, da bodo najdražji ureditev stadiona, odra, streha in pokritje travnate površine, da bodo lahko tja postavili stole. Slovenske škofije so skupaj prispevale 100.000 evrov, nekaj sredstev so zbrali s 60.000 spominskimi svečami, pa tudi s posebno nabirko po župnijah. Sredstva za kongres so prispevali tudi poslovni partnerji posameznih škofij. Za organizacijo kongresa bo namenjena tudi tretjina sredstev, zbranih med nabirko na kongresu, drugo tretjino bodo podarili Pedru Opeki, tretjo pa bolnišnicam za težke primere bolezni otrok.

Na začetku svete maše bodo beatificirali mučenca Grozdeta
Med slovesno mašo bo potekala beatifikacija prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta in po besedah novomeškega škofa Andreja Glavana tudi zaradi tega pričakujejo večjo udeležbo na kongresu. "Beatifikacija je slovesno dejanje, s katerim papež daje soglasje k uporabi naziva blaženi," je pojasnil postulator procesa beatifikacije Igor Luzar in dodal, da bo Grozdetov god 27. maja, na Grozdetov rojstni dan.

"Beatifikacija nima nikakršne zveze s kakršno koli kolaboracijo," je Glavan zanikal očitke predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Janeza Stanovnika, ki pravi, da beatifikacija "odpira stare rane in spomin na kolaboracijo Cerkve z okupatorjem".

"Izogibali smo se politizaciji in obtoževanju"
Glavan je zanikal tudi namige, da pri Grozdetu ni šlo za mučeniško smrt iz sovraštva proti veri, ampak da so bili pri njem najdeni tajna sporočila in okupatorski dokumenti. Nadškof Stres mu je pritrdil in dejal: "Izogibali smo se politizaciji in obtoževanju. Ne gre za odpiranje starih ideoloških sporov. Seveda pa ne moremo reči, da je Grozdeta povozil avtobus."

"Če kdo drug čuti potrebo po pojasnjevanju ali zvračanju krivde na koga drugega, je to njegov problem in ne naš. Ne želimo obnavljati boleče zgodovine, ki je zelo huda za našo deželo," je poudaril.

V nedeljo evharistični kongres