Vlada bo zaradi varčevanja ukinila še štiri urade. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada bo zaradi varčevanja ukinila še štiri urade. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ljubljanska stolna cerkev
Katoliška cerkev ukinitve za zdaj ne komentira, prav tako Pravoslavna cerkev. Foto: Bobo
Nevzet Porić
Porić meni, da je dobro, da se urad ohrani, saj bodo s tem imeli neposrednega sogovornika. Foto: BoBo
Aleš Gulič
Guliča ukinitev urada ne moti - predlagal jo je že v času Pahorjeve vlade. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Reorganizacija tožilstva pod ustavno presojo

Prve kadrovske razrešitve in menjave nove vlade še vedno razburjajo, je za TV Dnevnik poročala Mojca Š. Pašek. Aleša Guliča naj bi na ustanovni seji z mesta direktorja urada za verske skupnosti razrešili zato, ker namerava vlada ta urad ukiniti.

Ob uradu za verske skupnosti pa so na spisku za ukinitev tudi vladni urad za narodnosti, za enake možnosti, za varovanje tajnih podatkov in služba vlade za podnebne spremembe. V treh mesecih naj bi s spremembami zakona o državni upravi pristojnosti omenjenih uradov prenesli na ministrstva za javno upravo, notranje zadeve ter kmetijstvo, so neuradno potrdili posamezni člani koalicije.

Ali sledijo tudi kadrovska krčenja zaposlenih, novinarki ni uspelo izvedeti. Vprašanja so poslali tudi uradu vlade za komuniciranje, na odgovore še čakajo.
Zakon o vladi na ustavno sodišče
Da je vlada že na ustanovni seji zamenjala direktorja urada vlade za komuniciranje, direktorja Sove in tudi direktorja urada za verske skupnosti, so v opoziciji sprejeli s kritičnimi toni.
"Če so te tri kadrovske zadeve kazalec, da je konec krize, dvomim, pa da so te tiste, ki kažejo, kako so postavljene prioritete," meni SD-jeva poslanka Majda Potrata. Obema opozicijskima strankama - PS-ju in SD-ju - pa se je medtem uspelo dogovoriti, da v prihodnjem tednu v ustavno presojo ustavnemu sodišču pošljeta spremembe zakona o vladi. Zahtevali bosta ustavno presojo prenosa tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve.
Konkretne rešitve čez nekaj mesecev
Na uradu vlade za komuniciranje o konkretnih rešitvah danes sicer še niso želeli govoriti. So pa razložili, da bo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) opravljalo tudi naloge uresničevanja določil glede pravic italijanske in madžarske narodne skupnosti ter skrbi za zaščito pravic v Sloveniji živeče romske skupnosti. Konkretne zakonodajne rešitve glede reorganizacije institucij javne uprave bodo pripravljene v prihodnjih mesecih.
Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je zagotovil, da se dejavnost urada s tem ne bo spremenila. Po novem bo tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade zadolžen za komuniciranje z narodnimi skupnostmi oziroma poslancev narodnih skupnosti neposredno z vlado. Poudaril je, da v tem trenutku nikakor niso zaskrbljeni.

Od urada pomembnejša ureditev zakonodaje
Po mnenju nekdanjega direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča zaradi njegove ukinitve ne bodo verske skupnosti nič na slabšem. Z ukinitvijo urada bi postale verske skupnosti bolj izenačene med seboj, pa tudi z drugimi poslovnimi subjekti, je prepričan.

Kljub temu se Guliču zdi, da je trenutno veliko bolj kot ukinjanje urada potrebna sprememba verske zakonodaje.
Med vrsticami - ukinitve ne podpirajo
V verskih skupnostih z morebitno ukinitvijo urada za verske skupnosti niso seznanjeni. Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je dejal, da je to stvar vlade in na to nimajo vpliva. Dodal pa je, da se je o tem že govorilo in da so takrat poudarjali, da je dobro, da se urad ohrani.
Evangeličanski škof Geza Erniša ukinitve urada ne želi komentirati, preden se ta ne zgodi. Kot pravi, so to za zdaj špekulacije, če pa se bo to res zgodilo, pričakuje, da bodo v verskih skupnostih o tem obveščeni.
Ob tem je dejal tudi, da je imel urad v preteklosti pomembno nalogo - kot povezovalec in koordinator - in da so z vsemi dozdajšnjimi direktorji korektno in zelo dobro sodelovali. A to nalogo bo v primeru ukinitve urada po njegovih besedah verjetno prevzel kdo drug. Iz Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve odziva še ni.

Reorganizacija tožilstva pod ustavno presojo