Davek na nepremičnine naj se večine prebivalcev ne bi dotaknil. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Davek na nepremičnine naj se večine prebivalcev ne bi dotaknil. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Na geodetski upravi menijo, da so nepremičninske evidence zdaj bolje pripravljene na uvedbo tega davka kot pred leti. Finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da gredo v smer progresivne obdavčitve, ki se večine prebivalcev Slovenije ne bo dotaknila.

Velikih sprememb za vse, ki imajo eno nepremičnino in teh je večina, verjetno ne bo. Če druga ali tretja nepremičnina ne bo dodatno obdavčena, bodo verjetno več plačali na primer tisti, ki imajo hiše, stanovanja v Ljubljani ali na Obali.

"Recimo štirisobno stanovanje v središču Ljubljane, 122 kvadratnih metrov, trenutno se plačuje NUSZ (nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč) v znesku 166 evrov, če bi bilo to 0,1 odstotka, pridemo do trikratnika te vrednosti," je pojasnil Zoran Madon, direktor družbe Metropola In.

Geodetska uprava ima zdaj bolje urejene evidence. "Razpolagamo z dovolj dobro podatkovno osnovo za določevanje t. i. posplošene tržne vrednosti nepremičnin," je navedel generalni direktor geodetske uprave Tomaž Petek.

"Slabost je vsekakor ta, da so za vrednost nepremičnin starejših letnikov, starih 30, 40 let, podatke o vrednosti sporočali lastniki sami," je opozoril Madon.

Država je lani pobrala za 21 milijard evrov vseh davkov, stavbnih nadomestil pa le za 250 milijonov. Nepremičninski zakon smo že imeli leta 2014, vendar ga je ustavno sodišče razveljavilo, takratna vlada Alenke Bratušek pa se je morala predčasno posloviti.

Z letom 2025 davek na nepremičnine?

Disable checkingPremium suggestionsDisable checkingPremium suggestions