Če Zoran Janković ne dobi 46 glasov podpore, sledi postopek iskanja novega (ali istega) mandatarja. Foto: MMC RTV SLO
Če Zoran Janković ne dobi 46 glasov podpore, sledi postopek iskanja novega (ali istega) mandatarja. Foto: MMC RTV SLO
Kakšni so postopki do nove vlade (ali novih volitev)?
Türk o sestavljanju vlade

Poslankam in poslancem mora namreč mandatar v 14 dneh po potrditvi predlagati listo kandidatov za ministre. Sledijo postopki predstavitve kandidatov v državnem zboru, na koncu pa poslanci glasujejo o listi ministrov, pri čemer pa Cerar opozarja, da je to glasovanje (v nasprotju z glasovanjem o mandatarju) javno, kar pomeni, da mora vsak poslanec jasno in glasno povedati, ali listo podpira ali ne: "Če bo lista ministrov podprta, bo jasno, da bo večina obstala, in imamo vlado."

Če ministri (trikrat) padejo, sledijo predčasne volitve
Če pa lista ministrov ne dobi podpore, se lahko glasovanje ponovi z novo listo ministrov, in če tudi ta možnost ne dobi dovolj glasov poslank in poslancev, ostane zadnja rešitev, posamično glasovanje o posameznih ministrih. Če na koncu parlament ne podpre vsaj dveh tretjini kandidatov, pa, pravi Cerar, "vlade ni in smo na predčasnih volitvah".

Čeprav je zelo težko govoriti o tem, koliko časa bi takšen scenarij trajal, Cerar meni, da bi celoten postopek moral biti končan v nekaj tednih, "tudi če bi tekel v več krogih". Za listo ministrov je sicer dovolj navadna večina glasov poslancev, vendar pravnik ob tem opominja, da so "v takšnih primerih vsi poslanci navadno na svojih mestih, in to potem pomeni, da je potrebna tudi absolutna večina glasov".

V drugem krogu ima prednost predsednikov kandidat, a predlagajo ga lahko tudi poslanci
A če se zgodi, da Zoranu Jankoviću v parlamentu ne bi uspelo zbrati dovolj glasov podpore, se situacija zaplete. Sledi namreč drugi krogu iskanja mandatarja, ko predsednik države, poslanske skupine ali skupina desetih poslancev, združena v ta namen, v 14 dneh predlagajo istega ali drugega kandidata. "V tem primeru ima prednost predsednikov kandidat, o njem se tudi najprej glasuje," še razlaga profesor z ljubljanske pravne fakultete. Tudi pri tem glasovanju so pravila enaka - glasovanje je tajno in za izvolitev kandidat za mandatarja potrebuje absolutno večino, 46 poslanskih glasov.

Če tudi ta scenarij pade, so poslanci le še korak oddaljeni od (novih) predčasnih volitev. "Temu se lahko izognejo, samo če oblikujejo t. i. manjšinjsko vlado, ki jo lahko sestavijo samo z navadno, in ne absolutno večino," še pravi Cerar in dodaja, da bi takšna vlada predstavljala "hud problem", saj "na dolgi rok v taki krizi ne more delovati, ne more zastaviti in izpeljati resnih projektov". "To je lahko le začasna, premostitvena rešitev," še pravi in dodaja, da bi se teoretično tudi drugi scenarij (da Janković ne dobi podpore in bi mandatarja dobili v drugem krogu) lahko končal nekaj tednih ali mesecu dni.

Kakšni so postopki do nove vlade (ali novih volitev)?
Türk o sestavljanju vlade