Kako bodo glasovali tisti, ki bodo 24. aprila v karanteni ali izolaciji? Foto: BoBo
Kako bodo glasovali tisti, ki bodo 24. aprila v karanteni ali izolaciji? Foto: BoBo

Glavni poudarek sestanka je bil namenjen pogojem, ki jih bodo morali izpolnjevati volivci v karanteni ali izolaciji za posebne oblike glasovanja. Dotaknili pa so se tudi vprašanja, kakšne ukrepe bo moral zagotoviti DVK na voliščih in kakšna bo zaščita članov volilnih organov, še posebej volilnih odborov.

Dogovorili so se, da bodo pristojni organi pregledali ukrepe, ki jih je za preprečevanje okužbe s koronavirusom sprejel DVK za izvedbo zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, ter jih po potrebi dopolnili. Volilni komisiji bodo posredovali tudi druge informacije, kot so različni protokoli ravnanja, ki jih DVK potrebuje za svoje nadaljnje odločitve. Dogovorili se se tudi za nadaljnje sodelovanje.

Na sestanku so poleg nekaterih članov DVK-ja sodelovali predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), strokovne skupine za covid-19, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo.

Dokončna odločitev še pride

DVK je razpravo o možnih oblikah glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji odprl prejšnji teden na seji na Brdu pri Kranju. Dokončno bo DVK o teh vprašanjih odločal pozneje, predvidoma preden bodo začeli teči roki za volilna opravila.

Predsednik republike Borut Pahor je DVK sicer pretekli teden uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.