Stik z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO
Stik z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO

V Istri sporazum določa mejo med Slovenijo in Hrvaško na reki Dragonji ter se konča na sredini kanala sv. Odorika, zaradi česar so zaselki na levi strani Dragonje, vključno s hišo razvpitega Joška Jorasa, postali del hrvaškega ozemlja. Meja na območju Posavja in Obrežja pa sledi mejam katastrskih občin. Vas Drage v Beli krajini pripada Sloveniji, edina sporna točka na Trdinovem vrhu, vojašnica, pa je hrvaško ozemlje.

Tudi na območju Podturn-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Na območju Ferketinec-Pince meja še naprej sledi katastrskim mejam. Meja v Murskem Središču in Peklenici poteka po sredini reke Mure.

"Slovenija je lahko zadovoljna s potekom meje tako na kopnem kot na morju," je v odzivu na odločitev arbitražnega sodišča dejal predsednik republike Borut Pahor. Premier Miro Cerar pa je srečanje v Ljubljano povabil hrvaškega kolego Andreja Plenkovića. Hrvaška sodbe sicer ne priznava in je tudi ne namerava spoštovati.

Državi sta spor sicer pred arbitražo skušali reševati že na več načinov, a neuspešno, zato sta ob pomoči Evropske komisije 4. novembra 2009 takratna predsednika vlad, Borut Pahor in Jadranka Kosor, v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum.