Bodo državljani kmalu glasovali na dveh referendumih? Danes bo odločeno. Foto: BoBo
Bodo državljani kmalu glasovali na dveh referendumih? Danes bo odločeno. Foto: BoBo
Vodja SD-jevih poslancev Janko Veber, o mogočem dogovoru med SD-jem in PS-jem za referendum
Bodo sindikati vztrajali z referendumom?

Državni svetniki v ponedeljek niso podprli zahtev za razpis referendumov o zakonih o Slovenskem državnem holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, a odločitev o tem, ali bomo državljani o obeh zakonih odločali na referendumu, bo sprejeta danes.
Zadnji dan je namreč, ko lahko predsednik državnega zbora Gregor Virant razpiše začetek zbiranja 40 tisoč podpisov za razpis prvega, drugega ali obeh referendumov, če sindikati ne umaknejo referendumskih pobud ali če opozicija zbere 30 podpisov poslancev državnega zbora.
Kot je Virant dejal v izjavi za javnost, bo v primeru, da sindikata pobudi ne umakneta in da notranje ministrstvo potrdi ustreznost podpisov, rok za zbiranje podpisov določil v sredo.
En dogovor z vlado še potrebuje potrditev
Predstavniki sindikata delavcev dejavnosti energetike so z ministrstvom za finance in ministrstvom za infrastrukturo res dosegli dogovor o glavnih vprašanjih, ki se nanašajo na denarni tok, ki ga ustvarja energetika, in na lastništvo teh podjetij. Ta sindikat zahteva referendum o holdingu. Ali pa dogovor zadostuje za umik referendumske pobude, bo dopoldne odločalo predsedstvo sindikata. Kot je dejal njegov podpredsednik Branko Sevčnikar: "Notri je veliko točk, elementov, za katere smo zahtevali jamstva, da se bodo izvajali. Vprašanje je, ali bo to dovolj za člane predsedstva."
Poleg tega mora vlada parafirani dogovor potrditi na dopisni seji, v kar pa po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča ne gre dvomiti.
Drugi dogovor je treba še doseči
Pogajanja s predstavniki sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije pa naj bi še tekla. Sindikat zahteva referendum o t. i. slabi banki. V opozicijskem SD-ju ne verjamemo, da bo vlada, ki krši zakone in ustavo, spoštovala dogovor z elektroindustrijo, pravi vodja poslanske skupine Janko Veber.
"V referendum Socialni demokrati zagotovo ne gremo, kajti deset poslancev je premalo za to, da se referendum razpiše. Kar se pa tiče poslanske skupine Pozitivne Slovenije, mislim, da je ves čas pri teh razpravah bilo razvidno, da niso sodelovali aktivno. Težko je pričakovati, da bi tudi v primeru, če bi mi razmišljali o tem, pridobili njihove podpise," je Veber povedal za Radio Slovenija.
Referenduma le ob soglasju opozicije
Da bi opozicija zahtevala razpis referendumov o obeh vprašanji na podlagi najmanj 30 poslanskih podpisov, bi bilo možno le, če bi se tako odločila prava obeh opozicijskih strank, Igor Lukšič in Zoran Janković. Kot pravi Veber: "Dopuščam tudi to možnost, vendar po mojih informacijah tega dogovora trenutno ni."

Pozitivna Slovenija bo stališče o zavrnitvi referendumskih pobud posredovala danes, ko bodo v stranki opravili razpravo.
Simeona Rogelj, Druga jutranja kronika.

Vodja SD-jevih poslancev Janko Veber, o mogočem dogovoru med SD-jem in PS-jem za referendum
Bodo sindikati vztrajali z referendumom?