Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Med neuradnimi kandidati za tri izpraznjena ministrska mesta je največje presenečenje kmetijski resor, ki naj bi ga vodil Vojko Adamič. V imenu Gibanja Svoboda se je lani na lokalnih volitvah – sicer neuspešno – potegoval za župana Ivančne Gorice, aktiven je tudi v seniorjih Svobode. A zanimiveje je, da je Adamič upokojeni major, vsa poklicna pot je zaznamovana z vojsko, čeprav je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani študiral zoologijo.

Vojko Adamič je največje presenečenje med imeni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vojko Adamič je največje presenečenje med imeni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Da je ljubitelj živali in kmetovalec s tropom 100 koz, je pred leti povedal za program Ars. "To je moj dolgoletni konjiček, ki je zdaj postal čista profesionalna dejavnost v času, ko uživam pokoj. Zdaj je pač treba čas, ki je na razpolago, izkoristiti" je izjavil.

Manjše presenečenje je tudi izbor za ministra za javno upravo. Večkrat omenjeni nekdanji minister Boštjan Koritnik, ki ga je župan Ljubljane Zoran Janković še včeraj (torek) omenil kot dobrega kandidata, če se bo premier odločil zanj, to ne bo.

Kandidat naj bi bil sicer manj izpostavljen poslanec Svobode Franc Props, magister poslovodenja in organizacije. Pred vstopom v parlament je dve leti vodil Upravno enoto Litija.

Za ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi Alenka Bratušek, naj bi premier tehtal med dvema kandidatoma; eden je okoljski minister v vladi Marjana ŠarcaJure Leben, odstopil je zaradi makete drugega tira. Druga izbira pa naj bi bil aktualni državni sekretar tega ministrstva Jože Novak, sicer inženir krajinske arhitekture, njegov življenjepis je v večini povezan s prostorskim načrtovanjem.

Premier Golob ob robu srečanja z gospodarstveniki na Brdu ni dajal izjav, povezanih s popolnitvijo ministrskih mest, to naj bi po besedah njegovega kabineta storil v prihodnjih dneh.

Kdo bodo novi ministri