Imenovanje nadzornega sveta SDH-ja se že zelo dolgo vleče. Foto: BoBo
Imenovanje nadzornega sveta SDH-ja se že zelo dolgo vleče. Foto: BoBo
Jože Tanko
Tanko je opozoril na povezave nekaterih kandidatov s strankami levice. Foto: BoBo

To, da je Kos član SD-ja, sem povedal že na prejšnji seji. A menim, da članska izkaznica stranke ne sme biti prednost, da prideš na položaj, ne sme pa biti težava, da ne prideš nekam, če si dober.

Matjaž Han, SD

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je sklenila DZ-ju predlagati, naj potrdi predlog vlade, da nadzorniki SDH-ja postanejo Barbara Smolnikar, Damjan Belič, Drago Ferfolja, Duško Kos in Lidia Glavina. Za ta predlog je glasovala le koalicija.
Minister za finance Dušan Mramor je v nadaljevanju prejšnji teden prekinjene seje, na kateri je podrobno predstavil postopek izbora, ponovil oceno, da je ta "odličen". Sploh glede na pogoje za izbor, ki so bili izredno omejujoči z vidika konflikta interesov ter razkritja vseh informacij o premoženju kandidata in njegovih družinskih članov. "Imamo izbor, ki obeta," je poudaril. Temu je najbolj nasprotoval SDS, proti predlogu so tudi v NSi-ju in ZaAB-ju.

SDS o vplivu trikotnika
SDS je znova menil, da kandidati niso primerni. Problematizirala je že sam izbor komisije, v kateri so bili Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode, ki je pripravila podlage za Mramorjev končni izbor kandidatov. Po njenem mnenju izbor odseva vpliv trikotnika: združenje Yes, poslovna šola IEDC, katere direktorica je Purgova, in Forum 21. "Gre za prepoznavno linijo, politično ozadje, sistem delovanja Foruma 21," je povzel Jože Tanko.

Člani komisije iz vrst SDS-a so se spotikali ob izobrazbo, reference in povezave kandidatov. Tanko je celo predlagal, naj komisija vladi naloži, naj kandidati svoje biografije dopolnijo z vsemi ugotovitvami o njih, ki so jih na seji nanizali člani SDS-a, a je komisija to zavrnila.

ZaAB: SDS-u sprejemljiva le rumena izkaznica
Alenka Bratušek (ZaAB) je v razpravi dejala, da "bi bili za SDS sprejemljivi le kandidati, ki bi imeli rumeno izkaznico". Dodala je, da bi verjela dobronamernosti SDS-a, če bi enako govorili takrat, ko so na vladi sami. ZaAB po njenih besedah predloga ne podpira, saj je to "odgovornost koalicije". Moti jo konflikt interesa pri Beliču, ki deluje v odvetniški pisarni, ki sodeluje z DUTB-jem.

Medtem SDS moti, da Smolnikarjeva opravlja doktorski študij na IEDC-ju ter da je Kos po izobrazbi sociolog, da deluje v Studiu Moderna in da je bil nekdaj finančnik stranke SD. "Nadzorniki bi morali imeti kompetence, za katere je zgodovina njihovega delovanja pokazala, da imajo osebni kulturni status glede poslovanja," je opozoril Franc Breznik.

SD: SDS spet diskreditira
Matjaž Han (SD) je, kot je dejal, žalosten, da si SDS privošči takšno diskreditacijo posameznikov. "To, da je Kos član SD-ja, sem povedal že na prejšnji seji. A menim, da članska izkaznica stranke ne sme biti prednost, da prideš na položaj, ne sme pa biti težava, da ne prideš nekam, če si dober," je izpostavil. Nihče ne more jamčiti za predlagane, a glede na njihove izkušnje in delo so to ljudje, ki jim o tej fazi lahko zaupamo in ki imajo neko vizijo, je menil.

Tudi po mnenju Franca Jurše (DeSUS) bi morali enkrat preseči to, da se politika nikoli ničesar ne more dogovoriti. "Na eni strani so kadri, ki so zanič za eno politično opcijo, na drugi pa takšni, ki so zanič za drugo," je dejal. Matej Tonin (NSi) je dejal, da "bi bil krivičen, če bi rekel, da so kandidati zanič". So pa po njegovem mnenju nekateri v konfliktu interesov, zato jih NSi ne bo podprl. Simona Kustec Lipicer (SMC) je povedala, da zaupajo vladi, da nalogo opravila dosledno in da zaupajo pravni državi, če so bile v procesu nepravilnosti.

Komisija je danes DZ-ju predlagala, naj petkovo izredno sejo razširi na odločanje o predlaganih kandidatih za nove nadzornike SDH-ja. Če bodo ti potrjeni, bodo mandat nastopili v soboto in se s tem neposredno vključili v zgodbo o (ne)prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven.



To, da je Kos član SD-ja, sem povedal že na prejšnji seji. A menim, da članska izkaznica stranke ne sme biti prednost, da prideš na položaj, ne sme pa biti težava, da ne prideš nekam, če si dober.

Matjaž Han, SD