Sedanja direktorica analitsko-raziskovalnega centra pri osrednji finančni ustanovi v državi se je za kandidaturo odločila, ker ta ponuja številne izzive. Foto: BoBo
Sedanja direktorica analitsko-raziskovalnega centra pri osrednji finančni ustanovi v državi se je za kandidaturo odločila, ker ta ponuja številne izzive. Foto: BoBo

Delovanje Banke Slovenije je po njenih besedah pomembno za reševanje skupnih izzivov območja skupne evropske valute, doma pa je varuh finančne stabilnosti, ki je ključna za normalno delovanje gospodarstva.

Čeprav je zdajšnja koronska kriza popolnoma drugačna kot prejšnja finančno-gospodarska, se po njenih pojasnilih še vedno uporabljajo ukrepi denarne politike, ki so jih centralne banke vzpostavile v letih po zadnjem svetovnem pretresu. Ključno vprašanje se ji zdi, ali gre za novo normalnost denarne politike ali bo treba iz nje izstopiti in kako to storiti.

Sistem Evropske centralne banke (ECB) od zadnje dolžniške krize v evrskem območju skrbi tudi za nadzor bank, pri čemer metode postajajo vse bolj tehnično in strokovno zahtevne, zato je po besedah Brezigar Mastenove ključno, kakšni so sogovorniki z ECB-jem na Banki Slovenije.

Za dobro zastopanje interesov Slovenije je po njenem prepričanju ključno združevanje akademskega in praktičnega znanja. Ker je Slovenija majhna članica območja evra, so pomembna tudi poznanstva v tujini in dobre komunikacijske sposobnosti, je dodala.

Javni predstavitvi kandidatov za viceguvernerko in ustavnega sodnika

Podpora v akademskih krogih

Da Brezigar Mastenova združuje vse to, menijo prvotni predlagatelji njene kandidature. Prvopodpisana pod njo je profesorica na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, podporniki pa so profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak, rektor Nove univerze Matej Avbelj in Tjaša Bantan Polak iz Novartisa.

Pomembnost akademskih dosežkov je poudarila tudi kandidatka, ki je kot svoje naštela doktorat na Univerzi v Sieni v Italiji, številne mednarodne objave in poučevanje na več fakultetah, trenutno v sklopu Univerze na Primorskem. Poučevala je predmete s področij makro- in mikroekonomije, finance in statistike. Sodelovala je tudi pri številnih mednarodnih projektih, tudi znotraj ECB-ja.

Praktično znanje, ki je po njenih besedah zelo pomembno za vodenje velike ustanove, kot je Banka Slovenije, je že na začetku kariere pridobivala na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj, delovala je tudi v tujini, npr. na Kosovu, najpomembnejša izkušnja pa so po njenih besedah vodenja analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije, kjer pripravljajo napovedi gospodarskih gibanj, se ukvarjajo s podlagami za odločanje denarne politike, skrbijo za analize in raziskave in tudi koordinacijo z ECB-jem.

Glasovanje v DZ-ju na oktobrski seji

Predsednik republike Borut Pahor je kandidaturo Arjane Brezigar Masten v DZ posredoval prejšnji teden, ko je opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Poslanci bodo o njej glasovali na oktobrski seji DZ-ja, ki se bo začela v ponedeljek.

V svetu Banke Slovenije bo, če bo potrjena, Brezigar Mastenova zasedla mesto Marka Bošnjaka, ki je uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.