DeSUS bo v boj za ljubljansko županjo poslal Meto Vesel Valentinčič. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS bo v boj za ljubljansko županjo poslal Meto Vesel Valentinčič. Foto: MMC RTV SLO

Če bomo dobili prost dostop, bom prvi, ki bo predsedniku vlade čestital in predlagal, da se mu postavi spomenik. Če pa ne, pa bo moral prevzeti odgovornost.

Karl Erjavec o osebni odgovornosti premierja Pahorja

Ljudje ne vedo, kateremu Pahorju verjeti: Borisu ali Borutu.

Karl Erjavec glede referenduma o arbitraži
Karl Erjavec
Če bo glede usklajevanja pokojnin uveljavljen švicarski model, si težko predstavlja, da bi sodelovali v tej vladi in koaliciji, je opozoril predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
demonstracije dijakov in študentov
DeSUS obsoja izgrede na dijaško-študentskih demonstracijah 19. maja pred DZ-jem. Vendar v stranki menijo, da za te izgrede niso krivi vsi dijaki in študenti, ampak le posamične organizirane skupine. Vsekakor pa takšni dogodki opozarjajo, da dijaki in študenti dejansko živijo slabo, je opozoril Erjavec. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Mavsar
Mojca Kucler Dolinar
Kandidatura Mojce Kuclar Dolinar bo uradno predstavljena v torek na tiskovni konferenci. Foto: RTV SLO

Pokojninskega sistema ne bomo rešili z reformami, ampak z novimi delovnimi mesti.

Karl Erjavec o pokojninskem sistemu

Na današnji novinarski konferenci je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec povedal, da je Meta Vesel Valentinčič postala tudi nova predsednica ljubljanske mestne organizacija DeSUS-a. Po Erjavčevih besedah je dozdajšnji predsednik ljubljanske mestne organizacije Branko Omerzu odstopil iz osebnih razlogov. Omerzu ostaja v stranki, na lokalnih volitvah pa bo kandidat stranke za mestnega svetnika, je še dodal Erjavec.

"Premalo naložb v kakovost življenja"
Meta Vesel Valentinčič je napovedala, da je osnovni prinicip, za katerega se bo zavzemala, uravnoteženost med velikimi vlaganji, tj. vlaganji v urbano okolje in vlaganji v kakovost življenja ljudi. Po njenem mnenju je v našem glavnem mestu premalo naložb v zdravstvo, vrtce in razmere za kakovostno življenje starejših ljudi in depriveligiranih skupin. Prav tako bo spodbujala socialno podjetništvo, je dodala.

NSi v boj pošilja Kucler Dolinarjevo
Kandidatka Nove Slovenije za ljubljansko županjo bo nekdanja poslanka in ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar. Njeno kandidaturo bo stranka uradno predstavila na torkovi tiskovni konferenci, ki se je bosta udeležila tudi predsednica stranke Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle.

Kot je dejala, se v Ljubljani gradijo stanovanja za 30.000 novih prebivalcev, hkrati pa ni, denimo, nobenega novega vrtca. Glede stadiona v Stožicah je povedala, da se je sama zavzemala, da bi bil to večnamenski stadion, ne pa stadion samo za nogomet. Po njenem mnenju pa trenutni čas ni naklonjen gradnji razkošnih športnih objektov.

Kandidatka DeSUS-a proti gradnji garaž pod tržnico
Obenem je poudarila, da nasprotuje gradnji garaž pod tržnico, prav tako se je vprašala, glede na to, da je v Ljubljani velika ponudba praznih stanovanj, ali je smiselno nadaljevati projekte gradnje novih stanovanj. Cilj DeSUS-a na volitvah v ljubljanski mestni svet (sama je tudi nosilka strankine liste) pa je preprečiti ponovno absolutno večino ene liste v mestnem svetu, saj je to škodovalo pluralnosti.

Predsednik DeSUS-a je povedal, da je cilj stranke na jesenskih lokalnih volitvah izboljšati volilni uspeh z zadnjih lokalnih volitev. Sam sicer na teh lokalnih volitvah ne bo kandidiral.

Erjavec: Premier Pahor bo moral osebno prevzeti odgovornost
O referendumu o arbitražnem sporazumu je Erjavec znova pojasnil, da DeSUS ne sodeluje v predrefendumski kampanji, saj da ni enotnosti glede tega, niti v pravni stroki niti v politiki. V DeSUS-u menijo, da naj predsednik vlade Borut Pahor, ki se je osebno pogajal glede tega sporazuma, tudi osebno prevzame odgovornost za izid arbitraže in referenduma.

"Če bomo dobili prost dostop, bom prvi, ki bo predsedniku vlade čestital in predlagal, da se mu postavi spomenik. Če pa ne, pa bo moral prevzeti odgovornost," je pojasnil in zatrdil, da bo sam podprl arbitražni sporazum na referendumu. Ob tem je dodal, da imajo ljudje težavo, kateremu Pahorju naj verjemejo: Borisu ali Borutu.

DeSUS glede pokojnin na strani sindikatov, ne vlade
Glede pokojninske reforme je Erjavec dejal, da njegova stranka pokojninske reforme ne podpira. Pri tej problematiki je na strani sindikatov, je pojasnil in dodal, da podpira predlog sindikatov, da bi bila delovna doba 40 let za moške, za ženske pa 38 let in da bil prvi pogoj za upokojitev starost 60 let.

Erjavec je dejal, da minister za delo Ivan Svetlik pravi, da tem zahtevam ne more ugoditi, ker naj bi ogrozile finančno vzdržnost. Predsednik DeSUS-a pa nasprotno meni, da ravno čas krize ni primeren za tako "drastične reforme, kot je pokojninska". Po njegovem mnenju bi morala vlada obrniti vrstni red prioritet - prednost bi morala dati odpiranju novih delovnih mest.

"Potrebna nova delovna mesta"
Pri skoraj 100.000 brezposelnih bi pokojninska in zdravstvena reforma ogrozili finančno vzdržnost, je prepričan. "Pokojninskega sistema ne bomo rešili z reformami, ampak z novimi delovnimi mest," je še poudaril Erjavec.

V DeSUS-u tudi nasprotujejo spremembi formule usklajevanja rasti pokojnin z rastjo plač. Kot je pojasnil Erjavec, nasprotujejo uvedbi t. i. švicarskega modela, torej, da bi se pri rasti pokojnin v 50 odstotkih upoštevala rast, v 50 odstotkih pa rast življenskih stroškov oz. rast inflacije. "Če bo uveljavljen švicasrki model, se težko predstavljam, da bi sodelovali v tej vladi in koaliciji," je opozoril prvak DeSUS-a.

Erjavec: Dijaki in študenti dejansko živijo slabo
Erjavec upa, da bo premier Pahor zadosti moder, "da ne bo šel v tako drastične spremembe". "Videli smo, kaj se je zgodilo prejšnji teden, ker pač ni bilo zadosti dialoga med dijaki, študenti in predstavniki vlade. Ne bi želel, da bi se zadeve zaostrile na takšen način," je opozoril. Zato upa, da bodo predstavniki vlade in sindikata na današnjih pogovorih našli soglasje glede delovne dobe.

"Mislim, da je treba v krizi nastopiti s čim večjim soglasjem, drugače pride do situacije, kot se je zgodilo prejšnji teden. Mi v DeSUS-u obsojamo te dogodke, vendar ne v tem smislu, da so zdaj krivi vsi študenti in dijaki. Pač šlo je za nekatere organizirane skupine, ki so se šle vandalizem. Vendar je to resno opozorilo, da študenti in dijaki dejansko živijo slabo," je še dejal Erjavec.

Če bomo dobili prost dostop, bom prvi, ki bo predsedniku vlade čestital in predlagal, da se mu postavi spomenik. Če pa ne, pa bo moral prevzeti odgovornost.

Karl Erjavec o osebni odgovornosti premierja Pahorja

Ljudje ne vedo, kateremu Pahorju verjeti: Borisu ali Borutu.

Karl Erjavec glede referenduma o arbitraži

Pokojninskega sistema ne bomo rešili z reformami, ampak z novimi delovnimi mesti.

Karl Erjavec o pokojninskem sistemu