Kangler pričakuje, da bo v primeru dokazane krivde za oškodovanje podjetja in s tem posredno tudi mariborske in drugih občin, ki so solastnice Mariborskih lekarn, Donko nosil primerne posledice. Foto: BoBo
Kangler pričakuje, da bo v primeru dokazane krivde za oškodovanje podjetja in s tem posredno tudi mariborske in drugih občin, ki so solastnice Mariborskih lekarn, Donko nosil primerne posledice. Foto: BoBo
Poslovanje Kanglerjeve uprave

Kangler na novinarski konferenci zavrnil očitke nedavno razrešenega direktorja Farmadenta Leopolda Donka in skupaj s prvim nadzornikom Danilom Burnačom pojasnil razloge razrešitve.

"Donko je izgubil naše zaupanje"
Farmacevtski veletrgovec Farmadent je v posredni 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor. Glavni razlog za Donkovo razrešitev pa naj bi bilo izgubljeno zaupanje nadzornikov, potem ko je zdaj že nekdanji direktor brez njihove vednosti izpeljal nakup zemljišča s skladiščem na Teznem.

Za omenjeno nepremičnino, ki naj bi bila povrhu vsega še neprimerna za uporabo, pa je po Kanglerjevih besedah odštel kar 900.000 evrov, čeprav je bila ponujena izklicna cena na dražbi mariborskega sodišča le nekaj več kot 290.000 evrov.

Bodo proti Donku kazensko ukrepali?
Nadzorniki so za nakup natančneje izvedeli šele po plačilu prvih dveh obrokov, je pojasnil Burnač. Po proučitvi pogodbe pa so ugotovili, da nimajo nobenih možnosti za njeno prekinitev, saj bi tako ostali brez že plačanega denarja, zato so se odločili posel izpeljati do konca.

Zadnji obrok je bil plačan konec preteklega meseca. Zaradi izgubljenega zaupanja so se odločili Donka razrešiti, o tem, ali bodo proti njemu kazensko ukrepali, pa se še niso dokončno odločili.

Kangler pričakuje, da bo Donko nosil primerne posledice
Dozdajšnjega direktorja je takoj po razrešitvi zamenjal Aleš Mlinarič, ki prihaja iz podjetja in je tudi predsednik lekarniške zbornice. Donko vsaj za zdaj ni bil razrešen krivdno, zato mu je bilo ponujeno, da ostane v podjetju, je pojasnil Brunač.

Župan Franc Kangler pa pričakuje, da bo v primeru dokazane krivde za oškodovanje podjetja in s tem posredno tudi mariborske in drugih občin, ki so solastnice Mariborskih lekarn, Donko nosil primerne posledice.

"Zavzel sem se za imenovanje prokuristke"
Ob tem je Kangler zavrnil tudi vse druge obtožbe na svoj račun. Tako je dejal, da ni imel nič pri sklenitvi pogodbe za pogodbeno sodelovanje nekdanjega poslanca Saša Pečeta s Farmadentom, saj je prav Donko njega spraševal, ali ima kaj proti temu, pa je dejal, da nima.

Prav tako naj ne bi imel ničesar s sklenitvijo pogodbe za pravno svetovanje z odvetnikom Zvonkom Kolškom, priznava pa, da se je zavzel za imenovanje prokuristke, saj so do njega prihajale različne informacije o dogajanju v podjetju.

Da bi bilo pogodbeno sodelovanje s Farmadentom posledica pritiskov župana na vodstvo družbe, je zavrnil tudi odvetnik Kolšek, ki je dodal, da z občinskim podjetjem Nigrad, pa tudi drugimi z občino povezanimi podjetji, sodeluje že vse od leta 1992, te pa se v času Kanglerjevega županstva vsebinsko niso menjale.

Poslovanje Kanglerjeve uprave