Kardinali neposredno odgovarjajo le Svetemu očetu, opozarja cerkveni pravnik Karel Bolčina. Foto: BoBo
Kardinali neposredno odgovarjajo le Svetemu očetu, opozarja cerkveni pravnik Karel Bolčina. Foto: BoBo

Po navedbah Karla Bolčine za STA se Sveti sedež na tovrstne očitke vedno odzove, kadar obstaja možnost resnice. Toda ker so očitki kardinalu Rodetu prišli v javnost le nekaj tednov po podobnih očitkih in aferi z nadškofom Alojzijem Uranom, se jim vsi smejijo, tudi v Rimu.

Bolčina je tako prepričan, da očitki tako Rodetu kot pred njim Uranu prihajajo "iz istega kroga", zato je po njegovem mnenju pomembno vprašanje, kakšen interes se skriva za temi "očitno neresničnimi zadevami".

Če bi odkrili kar koli resničnega v primeru Urana in Rodeta, bi zoper njiju v Cerkvi potekali različni postopki, saj kardinali odgovarjajo neposredno le svetemu očetu. Njemu so namreč kardinali odgovorni za kateri koli prestopek, ki ga naredijo "denimo v odnosu do moralnega življenja ali kanoničnega prava".

Sveti oče je tako lahko edini, ki "sodi, obsodi ali oprosti kardinale osebno", pravi Bolčina in doda, da bi se, če so v povezavi s kardinali kakšni kazenski očitki, o tem najprej seznanil sveti oče in imenoval eno izmed svojih sodišč.

L. L.