Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet DeSUS-a bo v sredo odločal o predlogih izvršnega odbora, ki je 24. februarja razpravljal o nadaljnjem delovanju stranke po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Karla Erjavca za predsednika vlade. Izvršni odbor je sklenil, da bodo zmerna opozicija. Tako ne bodo člani KUL-a, v katerega so vključeni opozicijski LMŠ, SD, Levica in SAB, in tudi ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše.

Poleg odločanja o teh sklepih pa se bodo na sredni seji sveta glede na številna ugibanja v medijih težko izognili razpravi o Erjavčevem položaju. Po nekaterih informacijah bi lahko prišlo do pozivov k njegovemu odstopu ali glasovanja o zaupnici. Erjavec na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi to storil, (še) ni odgovoril. Po neuspešni kandidaturi za predsednika vlade je sicer napovedal konsolidacijo stranke.

Vprašanja o njegovem morebitnem odhodu pa je podkrepila informacija, da se je zaposlil v kranjskem telekomunikacijskem podjetju Iskratel, v katerem bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića.

V Iskratelu so za portal 24ur navedli, da bo Erjavec odgovoren za širitev in vstop na nove trge. "Kot poznavalec tako gospodarstva kot politike bo pomembno soustvarjal pogoje za uspešno doseganje strateških ciljev in uresničevanje vizije skupine S&T ter večanje konkurenčnosti na svetovnem trgu. Verjamemo, da politika lahko pomembno vpliva na boljše gospodarstvo, in sicer ko se politične izkušnje in znanje uporabljajo v korist boljšim poslovnim rezultatom podjetij in boljšemu poznavanju gospodarskih zakonitosti," so zapisali v odgovoru.

Jurša: Nova služba Erjavca ne vpliva na položaj v stranki

Po mnenju vodje poslancev DeSUS-a Franca Jurše zaposlitev v Iskratelu ni začetek njegovega odhoda z vrha stranke. Če pa se bo poslovil, se bo po njegovih besedah iz drugih razlogov.

"Jaz in tudi nekateri drugi so vedeli, da Erjavec ne bo delal v politiki, ampak se bo odločil za neko drugo službo. Nisem vedel, da bo to Iskratel. A če mu je tam uspelo najti službo, zakaj pa ne. Navsezadnje ima že 35 ali 36 let delovne dobe, od tega je bil vrsto let minister. Mislim, da je prav, da tak človek na koncu dobi primerno službo," je dodal Jurša.

Po njegovem prepričanju Erjavčeva neuspešna kandidatura za predsednika vlade ni velik poraz. Tak bi bil, če bi pred tem govorili, da imajo 55 ali 60 glasov. A pač ni bilo zadostnega števila poslancev, ki bi bili pripravljeni podpreti to opcijo, je ugotavljal Jurša. Ponovil je, da so špekulacije o tem, kdo je Erjavca podprl in kdo ne, kot lanski sneg.

Podprlo ga je sicer 40 poslancev, zato je kljub tajnemu glasovanju nemalo ugibanj, da ni prejel vseh glasov svojih poslancev.

Jurša je tudi spomnil na odločitev, da bo DeSUS zmerna opozicija. Podprli bodo vse predloge, ki so vezani na starejšo populacijo oz. točke iz koalicijske pogodbe, ki so jo ob vstopu v Janševo vlado sopodpisali.

"Če ti uspe izglasovati določene stvari, pa je korektno in pošteno, da pač tudi pri nekaterih drugih zadevah, ki niso ideološke, na neki način sodeluješ," je še pojasnil.