Če bi po Robertu Polnarju v DeSUS-u še dvema poslancema pokazali vrata, bi lahko stranka ostala brez poslanske skupine. Foto: Bobo
Če bi po Robertu Polnarju v DeSUS-u še dvema poslancema pokazali vrata, bi lahko stranka ostala brez poslanske skupine. Foto: Bobo

Stranka DeSUS, ki bo letos praznovala 30-letnico delovanja, se spoprijema s številnimi dilemami. Da je nekdanja predsednica Aleksandra Pivec s seboj odpeljala tudi del članstva, kar je povzročilo dvome pri drugih, so potrdili v pokrajinskem odboru severne Primorske. "Veliko jih je zdaj malo skeptičnih, veliko jih je obupalo nad samim stanjem, nekaj jih je tudi pobegnilo s prejšnjo predsednico, ampak to je popolnoma naravno. Bolje je, da tisti, ki se ne strinja z usmeritvijo stranke, gre v smer, ki mu ustreza," je za Televizijo Slovenija dejal predsednik severnoprimorskega odbora Bojan Bratina.

Tistih, ki bi lahko odšli, bo očitno še več. Predsednik sveta stranke je potrdil, da bodo rušiteljem stranke, kot jih imenuje, pokazali vrata. "Predvsem rušiteljem, ki so znotraj stranke in ki ne upoštevajo sklepov organov stranke, se bo treba zahvaliti za sodelovanje," je dejal predsednik sveta DeSUS-a Anton Urh. Z Urhom se strinjajo tudi nekateri drugi predstavniki sveta stranke. "Kdor se pač ne počuti dobro, naj reče nasvidenje. Mislim, da je bolje, da nas je manj, pa da smo tisti ta pravi," meni Angelina Menart.

V sredo bo izvršni odbor stranke odločal tudi o usodi poslancev, kot je znano, očitno niso vsi podprli Karla Erjavca za mandatarja. Če bi po Robertu Polnarju še dvema poslancema pokazali vrata in bi zapustila stranko, pa bi lahko stranka DeSUS ostala brez poslanske skupine. "To obnašanje ni všeč nikomur, člani se pritožujejo, kakšne poslance imamo, so ogorčeni, žalostni, jezni," je dejala Menartova. "Vse to, kar se dogaja okoli naših poslancev, je pomembno, vendar ob vseh dogodkih – vemo, da so interesne dejavnosti v povezavi s tem zelo močne," je dejala podpredsednica stranke Brigita Čokl.

Ljubljanski odbor: Ne sprejemamo diktature vodstva

Prav danes je v javnost prispelo pismo mestnega odbora Ljubljana, vodi ga Marija Horvat, ki podpira sodelovanje z vlado. V pismu pa so zapisali, da ne sprejemajo diktature vodstva stranke in grožnje z izključitvijo. Do zdajšnjega vodstva stranke je kritičen tudi nekdanji član DeSUS-a Janez Ujčič, ki je po enajstih letih zapustil stranko skupaj z Aleksandro Pivec.

"Mislim, da moraš biti poseben genij, da lahko stranko, ki je delovala dokaj uspešno skoraj 30 let v parlamentu, uničiš v dobrem letu dni. DeSUS, takšen kot je, žal nima tiste prihodnosti, kot misli, da jo ima." Kakšna bo prihodnost stranke, bo znano v sredo, vodja poslanske skupine Franc Jurša pa o stranki danes ni želel dati nobene izjave.

Tistim, ki se v DeSUS-u ne strinjajo z vodstvom, naj bi pokazali vrata