Če bo izbrana, bo Katarina Bergant (desno) nadomestila Draga Šketo, ki je odstopil (levo). Fotografija je nastala leta 2018. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Če bo izbrana, bo Katarina Bergant (desno) nadomestila Draga Šketo, ki je odstopil (levo). Fotografija je nastala leta 2018. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Mesto generalnega državnega tožilstva sprostilo po odstopu zdaj že nekdanjega vodje vrhovnega tožilstva Draga Škete zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Po neuradnih informacijah je za mesto generalnega državnega tožilca prispela ena prijava. Višja državna tožilka Katarina Bergant je potrdila, da se je prijavila. Vršilka dolžnosti generalnega državnega tožilca in začasna vodja vrhovnega tožilstva Mirjam Kline je sporočila, da se ni.

Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade. Mandat je šest let z možnostjo ponovnega imenovanja, piše v uradnem listu.

Kdo se lahko prijavi

Za generalnega državnega tožilca je sicer lahko imenovan državni tožilec, ki je ob prijavi mlajši od 64 let in izpolnjuje pogoje za imenovanje v naziv vrhovnega državnega tožilca. Kandidati morajo prijavi priložiti šestletni strateški program dela državnega tožilstva, ki mora vsebovati zlasti oceno stanja na državnem tožilstvu, oceno tveganj in priložnosti za izboljšanje njegovega delovanja, način oblikovanja in izenačevanja politike pregona, področja prednostnega obravnavanja zadev, način zagotavljanja javnosti in preglednosti dela ter navedbo ukrepov in rokov za dosego ciljev.