Med občinami, ki bodo zagotovo dobile novega župana, je Kamnik. Foto: Kaja Sajovic
Med občinami, ki bodo zagotovo dobile novega župana, je Kamnik. Foto: Kaja Sajovic

Za 18. november so razpisane lokalne volitve, roki za izvedbo volilnih opravil pa bodo začeli teči 3. septembra. Takrat bodo upravne enote začele potrjevati tudi obrazce za podporo kandidatom na občinske funkcije, ki jih je Državna volilna komisija že objavila. Kandidati že lahko zbirajo podporo volivcev, predlagatelji pa soglasja kandidatov.

Tokratne volitve bodo prve po uzakonitvi stalnega datuma, od letos naprej bodo namreč potekale vsako tretjo nedeljo v novembru. Kjer bo potreben drugi krog, bo ta letos potekal 2. decembra.

Večina županov se bo za stolček potegovala znova
Za zdaj še ni znano, koliko občin bo dobilo nove župane, a pričakovati je, da se bo večina županov za stolček potegovala znova. Najverjetneje bodo vnovič kandidirali ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na čelu prestolnice od leta 2006, mariborski župan Andrej Fištravec in Boris Popovič, ki je koprski župan že 16 let. Najbrž bodo spet kandidirali tudi zdajšnji župani Celja, Murske Sobote, Nove Gorice, Ptuja … V najmlajši slovenski občini Ankaranu pa bo župan najbrž ostal Gregor Strmčnik.

V Kranju za zdaj velja, da zdajšnji župan Boštjan Trilar ne bo znova kandidiral. Po dveh mandatih na čelu piranske občine se po napovedih umika tudi Peter Bossman.

Štiri občine se od starih županov zagotovo poslavljajo
Nove župane bodo zagotovo dobile štiri občine, saj so bili župani izvoljeni v državni zbor, funkciji župana in poslanca pa sta nezdružljivi. Novega župana bo tako dobil Kamnik, saj je bil Marjan Šarec na svoji listi izvoljen v parlament, bohinjski župan Franc Kramar bo v parlamentu zastopal SAB, na isti listi je bil v parlament izvoljen tudi župan Komna Marko Bandelli, Jurij Lep, župan Selnice ob Dravi, pa je bil v državni zbor izvoljen na listi DeSUS-a.

Ker je do lokalnih volitev manj kot pol leta, v teh občinah ni bilo treba izpeljati nadomestnih županskih volitev.

Če bi se morebiti zgodilo, da bi morali letos znova na parlamentarne volitve, jih glede na glede na rokovnik nikakor ne bi mogli združiti z lokalnimi, ampak bi bile morebitne vnovične državnozborske volitve približno mesec prej, torej sredi oktobra.