Strokovna skupina v primerih, ko to nalaga državna zakonodaja ali je to želja žrtve oz. njenih zastopnikov, sume kaznivih dejanj spolne zlorabe prijavi državnim organom. Foto: BoBo
Strokovna skupina v primerih, ko to nalaga državna zakonodaja ali je to želja žrtve oz. njenih zastopnikov, sume kaznivih dejanj spolne zlorabe prijavi državnim organom. Foto: BoBo

duhovniških spolnih zlorab pri nas, do danes so obravnavali 12 prijav domnevnih spolnih zlorab.

Na SŠK-ju so povedali, da je omenjena strokovna skupina od leta 2009, ko je bila ustanovljena, prejela 15 prijav domnevnih spolnih zlorab, od katerih je tri zavrgla kot neutemeljene, 12 pa obravnavala. V koliko od obravnavanih primerov so bile ugotovljene dejanske spolne zlorabe, še ni znano.

Štirje obravnavani primeri naj bi se sicer zgodili na območju Nadškofije Ljubljana, po dva primera na območjih Nadškofije Maribor ter koprske in novomeške škofije, po en primer pa na območju celjske in murskosoboške škofije.

Storilci duhovniki in diakoni
V vseh primerih so bili domnevni storilci moški kleriki – duhovniki in diakoni. V petih primerih so bile domnevne žrtve ženske, v sedmih primerih pa moški. Pri osmih prijavah je šlo za starejše mladoletnike (pubertetnike), v štirih pa za mlajše mladoletnike.

V primerih, v katerih so ugotovili zlorabe, je bila po navedbah SŠK-ja žrtvam zagotovljena pravna in psihološka pomoč, storilec pa umaknjen iz pastoralnega dela. Zavarovali so dokaze in identificirali priče. Proti storilcu je stekel tudi cerkvenopravni postopek.

Žrtve spodbujajo, naj podajo prijavo
Kot pravijo na SŠK-ju, strokovna skupina v primerih, ko to nalaga državna zakonodaja ali je to želja žrtve oziroma njenih zastopnikov, sume kaznivih dejanj spolne zlorabe prijavi državnim organom. Nasploh žrtve in njihove zastopnike spodbuja, naj v takih primerih podajo prijavo policiji ali tožilstvu.

Na vprašanje, ali imajo kakšne podatke ali raziskave o tem, ali duhovniki po številu spolnih zlorab kaj odstopajo od drugih poklicev, pa na SŠK-ju odgovarjajo, da jim ti podatki niso znani, "ker je duhovniških spolnih zlorab v Sloveniji tako majhno število, da ne tvorijo dovolj velikega znanstvenega vzorca za izdelavo verodostojne analize".