Nova družinska zakonodaja, ki ureja zakonska in družinska razmerja, bi po mnenju katoliških laikov morala podpirati in ščititi vlogo staršev, torej matere in očeta. Foto: Thinkstock
Nova družinska zakonodaja, ki ureja zakonska in družinska razmerja, bi po mnenju katoliških laikov morala podpirati in ščititi vlogo staršev, torej matere in očeta. Foto: Thinkstock

Svet katoliških laikov Slovenije, ki združuje 21 nevladnih organizacij, ugotavlja, da predlog zakona za sprejem ni primeren. "Slovenske družine, njihovi otroci in vrednote, ki so pomembne za življenje naroda, bi z njegovim sprejetjem - kljub nekaterim dobrim rešitvam - utrpeli veliko škodo," trdijo.

"Družinski zakonik bo razvrednotil družino"
Za tako pomembne spremembe družinske zakonodaje, med katerimi so novo pojmovanje družine in zakonske zveze ter nova ureditev posvojitve, kot pravijo, ni bila opravljena nobena strokovna analiza pozitivnih in negativnih učinkov niti obstoječe zakonodaje iz leta 1976 niti novega predloga družinskega zakonika.

"Namesto strokovno in kakovostno pripravljenega zakonika je pred slovensko javnost postavljen predlog, ki je že v začetnih obravnavah doživel številne spremembe svojih predlagateljev," opozarjajo.

Če bo družinski zakonik sprejet, bo po njihovem mnenju razvrednotil družino in zakonsko zvezo ter omogočil, da bo na otrocih, posvojenih v istospolne skupnosti, izveden eksperiment. "Zakonik bo prav tako potrdil še veliko drugih pomanjkljivih rešitev. Na področju rejništva ne bo odpravil velikega razkoraka med teorijo in prakso, na področju zunajzakonskih skupnosti pa bo še naprej omogočal veliko zlorab socialnih transferjev," menijo.

Če bo zakonik sprejet, bodo katoliški laiki za referendum
Nova družinska zakonodaja, ki ureja zakonska in družinska razmerja, bi po mnenju katoliških laikov morala podpirati in ščititi vlogo staršev, torej matere in očeta. To bi, kot zatrjujejo, lahko dosegli z do družine bolj naklonjeno zaposlitveno, stanovanjsko in davčno politiko ter s spoštovanjem ustavno zagotovljene pravice staršev do vzgoje otrok v skladu s svojim verskim in filozofskim prepričanjem. Država bi morala več pozornosti nameniti tudi vzgoji za odnose in starševstvo.

"Nevladne organizacije, združene v Svetu katoliških laikov Slovenije, poslanke in poslance Državnega zbora pozivamo, da zavajajoči predlog družinskega zakonika zavrnejo. V spodbudo tej odločitvi se bomo pridružili tudi shodu V podporo družini, ki bo 14. junija 2011, ob 17.00 potekal pred DZ-jem. V primeru, da bo predlog obstoječega družinskega zakonika sprejet, napovedujemo aktivno podporo naknadnemu zakonodajnemu referendumu," še dodajajo.