Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka je že zjutraj poklicala v ZD Celje in jih pozvala, naj na ustrezen način zavarujejo osebne podatke. Foto: RTV SLO
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka je že zjutraj poklicala v ZD Celje in jih pozvala, naj na ustrezen način zavarujejo osebne podatke. Foto: RTV SLO
Zdravstveni dom
Kolikšna količina dokumentacije je ležala ob avtocesti, še ni jasno, Blazinšek pa zagotavlja, da bolniki zato ne bodo oškodovani. Foto: MMC RTV SLO
Izgubljeni dokumenti

V Zdravstvenem domu Celje so za MMC pojasnili, da so dokumente, na katerih so zapisani ime, priimek in napotilo zdravnika laboratoriju, včeraj predali podjetju za uničevanje dokumentov Pinus iz Rač.

Kaj se je pozneje dogajalo z internimi napotnicami, nam predstavnik Zdravstvenega doma Jože Blazinšek ni znal povedati, saj, kot pravi, ve le to, da je podjetje dokumentacijo prevzelo oziroma da jo je Zdravstveni dom predal.

Ste ob cesti zasledili raztresene dokumente? Delite slike z uporabniki na Mojem spletu!

Blazinšek: ZD Celje ni kriv
Blazinšek je poudaril, da ti interni nalogi, ki so bili namenjeni za uničenje, niso del medicinske dokumentacije, ki jo morajo hraniti, ampak so le napotilo zdravnikov laboratoriju, katere preiskave naj opravijo. "Na njih ni nobenih izvidov, nobenih rezultatov, gre le za navodila," je v pogovoru za MMC poudaril Blazinšek. Dodal je, da se bodo potrudili in našli krivca za izgubljene podatke, poleg tega pa je v imenu Zdravstvenega doma vse očitke o krivdi zavrnil.

V Pinusu TKI priznavajo napako
O izgubljenih dokumentih je v izjavi za javnost spregovoril tudi Andrej Andoljšek, predsednik uprave Pinus TKI, ki izgubo podatkov priznava in pri tem dodaja, da je za dogodek izvedel šele zvečer iz medijev: “Zakaj je prišlo do izgube tovora pri prevozu kartonov z odpadlo dokumentacijo na relaciji Celje-Rače, še ugotavljamo." V sporočilu za javnost so v podjetju še zapisali, da je njihov voznik prevzel 28 kartonov, v katerih je bila dokumentacija, in jih ob pomoči delavcev ZD Celja naložil na tovornjak. Pri tem je voznik tovornjaka opazil, da škatle niso bile ustrezne zapakirane, kar je po mnenju predstavnikov podjetja Pinus TKI vzrok, da se je njihova vsebina raztresla ob vozišču avtoceste.

Informacijska pooblaščenka je ukrepala že zjutraj
O tem, kako poteka preiskava o kršenju zakona o osebnih podatkih, smo povprašali tudi namestnico informacijske pooblaščenke, Mojco Prelesnik, ki nam je pojasnila: "Že včeraj je na mesto raztresene zdravstvene dokumentacije odšel naš dežurni državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov, ki je kraj dogajanja poslikal in nekaj primerov listinske dokumentacije tudi odnesel."

Dokumentacija je bila raztresena približno 1,5 km na obeh straneh avtoceste, pooblaščenka pa je že zjutraj poklicala ZD Celje in jih pozvala, naj zavarujejo osebne podatke. Trenutno odstranjevanje dokumentov še poteka. Sicer pa nam je namestnica pooblaščenke povedala še, da so takšni primeri izgube zdravstvene dokumentacije žal precej pogosti - ta je že tretji v zadnjem letu. Kdo bo zaradi dogodka odgovarjal, bo jasno po koncu preiskave, namestnica pooblaščenke pa poudarja, da s tem, ko je ZD Celje dokumente predal, ni predal tudi odgovornosti za ravnanje z njimi.

T. K.

Izgubljeni dokumenti