Parlamentarna komisija raziskuje, na kakšen način so Ljubljani donirana sredstva in kako se spreminjajo namembnosti parcel. Foto: Thinkstock
Parlamentarna komisija raziskuje, na kakšen način so Ljubljani donirana sredstva in kako se spreminjajo namembnosti parcel. Foto: Thinkstock
Odbor
Na zaslišanju sta sicer Janković in njegov odvetnik opozicijskim članom komisije večkrat očitala, da Jankovića sprašujejo nekaj, kar z njim ni povezano, ter da vprašanja podajajo v obliki trditev, na katere ni mogoče odgovoriti. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj
Predsednico komisije Alenko Jeraj je zanimalo, ali je župan Janković posredoval zahtevek, katerim parcelam je treba spremeniti namembnost. Gajšek je pojasnil, da župan lahko reče, "poglejte, če gre to v plan". Foto: MMC RTV SLO
Damjan Janković zanika zaslužek na račun MOL-a

Parcele ob počivališču Barje je leta 1996 od Ljubljanskih mlekarn kupil zdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković, ki je tedaj vodil še Mercator, kmalu zatem pa so bile spremenjene v zazidljive. Nato jih je odkupilo podjetje Electa Damjana Jankovića. Koliko so za njih plačali, se Janković ni mogel spomniti, prav tako ni natančno vedel, ali je predlog, da se spremeni njihova namembnost v zemljišča za stanovanjsko-poslovno gradnjo dala Electa ali kdo povezan z njo.

Janković ni prepričan, da bo gradil stanovanja
Trenutno so po Jankovićevih besedah parcele še namenjene za zdravstvo, šolstvo in šport, po spremembi izvedbenega prostorskega načrta, ki je v teku, pa naj bi bile namenjene za stanovanjsko-poslovno gradnjo. Postopek, da se bo to zgodilo, če se sploh bo, bo po njegovem dejansko še dolg, prav tako pa ni več prepričan, da bi na tistem območju gradil stanovanja, saj da so se razmere na trgu stanovanj močno spremenile.

Na vprašanje predsednice komisije Alenke Jeraj (SDS), ali sta se kdaj z očetom pogovarjala, kako bi bilo treba urediti zemljišče, da bi bilo vredno več, ni želel odgovoriti, saj, kot je dejal, zasebnih pogovorov ne bo komentiral. Potrdil pa je, da se za nakup omenjenih parcel, ji so zaradi hipoteke trenutno v lasti Hypo Leasinga, zanima "neka tuja družba" in zatrdil, da nobena od parcel ni po namembnosti še kmetijsko zemljišče.

Tudi Gajšek ne ve, kdo je podal vlogo
Člani parlamentarne komisije za gradbene investicije so zaslišali tudi Mirana Gajška, načelnika oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana, in hoteli izvedeti, kako poteka spreminjanje namembnosti kmetijske parcele ob počivališču Barje. Kdo konkretno je vložil pobudo, da se Electina zemljišča na južni obvoznici iz kmetijskih spremenijo v zazidljiva, tudi Gajšek ni znal povedati, saj, kot je dejal, svojih predlogov ne pozna na pamet.

Zato je predsednico komisije zanimalo, ali je res, da je ljubljanski župan Janković na oddelek, ki vodi postopek sprememb omenjenega načrta, posredoval zahtevek, katerim parcelam je treba spremeniti namembnost. Gajšek je pojasnil, da župan lahko reče, "poglejte, če gre to v plan". "To so bili pogovori. Ampak če je pobuda v skladu s pogoji, potem se to lahko stori," je dejal.

Koliko se bo parcelam dvignila cena, se ne ve
Franc Pukšič (SLS) je glede na povedano sklepal, da je ljubljanski župan kupil kmetijsko zemljišče, zdaj pa si s spremembo prostorskega načrta ureja dve krožni križišči, ki bodo jutri gradbena parcela s povezavo na avtocesto. Na tem odseku namreč načrt predvideva dve krožni križišči, ki naj bi bili povezani z obvoznico, kar je potrdil tudi Gajšek.

Pukšiča je zato zanimalo, za koliko se bo povečala vrednost zemljišča od nakupa do takrat, ko bo parcela spremenjena v zazidljivo in bo imela urejeno vso infrastrukturo: "Na to vprašanje v tem trenutku še boljši strokovnjaki ne morejo odgovoriti," dejal Gajšek.

"Ne moremo sklepati na kaznivo dejanje"
Poslanca Vito Rožej (Zares) in Tone Anderlič (LDS) sta nasprotovala ugotovitvam, da so bila pri teh postopkih storjena kazniva dejanja. Anderliču se namreč zdi pretirano, da bi nekdo kar tako "na takih sejah kvalificiral, da gre kar za kaznivo dejanje".

Mušić: Donirali smo po svoji volji
Komisija je zaslišala še podjetnika Gojka Musića iz družbe Ganamm, ki je razložil, na kakšen način je podjetje Ljubljani doniralo trikrat po 50.000 evrov. Po njegovih besedah se je za donacijo odločil samoiniciativno, potem ko je v medijih prebral, da je ljubljanska občina v finančni stiski, saj ji manjka 60 milijonov evrov.

Zanikal je, da bi bila donacija predpogoj za pridobitev projektov v Ljubljani, prav tako pa tudi to, da bi znesek razdelili na tri dele zato, da donacija ne bi postala javna. Tudi sicer je prepričan, da tovrstne donacije niso "prefinjeno podkupovanje". Čeprav njegovo podjetje investira še v Izoli in Piranu, so donacije namenili le Ljubljani.

Damjan Janković zanika zaslužek na račun MOL-a